Skip to the content

Zink

Fuldkornsprodukter har et højt indhold af zink. Det samme har fx valnødder og dadler. Kroppen har dog nemmest ved at optage zink fra proteinrige, animalske fødevarer.

Hvorfor er det vigtigt at få zink?

Zink er nødvendigt for mindst 200 enzymer, som bliver brugt i en masse forskellige vigtige processer i din krop.

Enzymerne bliver bl.a. brugt i dit stofskifte, i dit nervesystem, og så du kan få børn og vokse.

Zink er også med til at holde dine celler raske, i dit immunforsvar og til at hele sår.

Hvad skal jeg spise for at få zink?

Kroppen har lettest ved at optage zink fra proteinrige animalske fødevarer som:

  • kød
  • fisk og skaldyr
  • mejeriprodukter som mælk og ost

Derudover har østers, indmad, frø og fuldkornsprodukter et naturligt højt indhold af zink.

Kan jeg få for lidt zink?

I princippet ja, men det er som udgangspunkt ikke et problem, man ser hos raske personer i Danmark.

Mangel på zink kan opstå, hvis du sulter, har et alkoholmisbrug, eller kroniske sygdomme i tarmsystemet.

Kan jeg få for meget zink?

Det kan ikke lade sig gøre at spise for meget zink via ganske almindelig mad.

Tager du tilskud af zink, så tag kun den anbefalede mængde.

Hvis du får for meget zink, kan du opleve irritation i mave-tarm-kanalen, og din krop bliver dårligere til at optage jern og kobber.

................................................................................................................................................................................................

Læs mere