Skip to the content

Magnesium

Rugbrød, bulgur, grønne bønner og paranødder
Magnesium finder du i rigtig mange forskellige madvarer. Nødder, grønne bønner, bulgur og fuldkornsprodukter som fx rugbrød er særligt gode kilder til mineralet.

Hvorfor er det vigtigt at få magnesium?

Magnesium indgår bl.a. i processerne i din krops stofskifte, hvor mineralet hjælper flere hundrede forskellige enzymer med at fungere.

Magnesium spiller også en vigtig rolle i samspillet mellem dit nervesystem og dine muskler og dit hjerte. Magnesium er også en medspiller, når dit blod skal størkne.

Flere studier har vist, at magnesium har en indvirkning på evnen til at falde i en dyb og rolig søvn.

Hvad skal jeg spise for at få magnesium?

Magnesium findes overalt i vores mad, bl.a. i grøntsager, fuldkornsprodukter, kød og indmad.

Gode kilder til magnesium er:

  • grønne bladgrøntsager som spinat og kål
  • nødder og frø
  • bananer
  • avocado
  • fuldkornsprodukter
  • kikærter
  • bønner
  • broccoli
  • bulgur
  • mørk chokolade
  • kaffe

Kan jeg få for lidt magnesium?

Ja, du i princippet godt få for lidt magnesium.

Er du sund og rask, og spiser du en helt almindelig dansk gennemsnitskost, får du dækket din krops behov for magnesium.

Mangel på magnesium er som regel kun et problem, man ser, hvis du har et alkoholmisbrug, kronisk sygdom i tyndtarmen og eller har fået langvarig vanddrivende behandling.

Symptomerne på magnesiummangel er:

  • personlighedsændringer
  • muskeltræthed
  • kvalme
  • migræne
  • nedsat appetit 

Kan jeg få for meget magnesium?

Ja, du kan godt få for meget magnesium.

Det er dog yderst sjældent, man oplever det. Din krop er nemlig rigtig god til at skille sig af med overskydende magnesium via dine nyrer.

For meget magnesium kan bl.a. føre til diarre, og voldsom overdosering kan være livstruende. Derfor bør du aldrig tage mere tilskud af mineralet end den daglige anbefalede dosis.

................................................................................................................................................................................................

Læs mere