Skip to the content

Calcium (kalk)

Hvorfor er det vigtigt at få kalk?

Calcium er et mineral, der også bliver kaldt for kalk.

Calcium er vigtigt for at kunne danne stærke knogler og tænder.

Mineralet er også vigtigt for transport af beskeder mellem celler og for musklernes evne til at trække sig sammen. Mineralet spiller også en rolle i forhold til størkning af blod og for blodtrykket.

Hvad skal jeg spise for at få kalk?

Calcium kan du finde i fødevarer som mælk, ost, surmælksprodukter, mandler, spinat, grønkål, havregryn og små fisk, hvor benene også bliver spist.

Men det er meget forskelligt, hvor god kroppen er til at optage calcium fra de forskellige fødevarer.

Kan jeg få for lidt kalk?

Hvis du ikke spiser eller drikker mælkeprodukter, kan det være svært at nå op på den anbefalede mængde calcium. For de fleste er det nødvendigt at tage et tilskud.

For lidt calcium kan gøre, at knoglerne bliver mindre stærke, og det øger risikoen for brud og osteoporose. For lidt calcium kan også øge blodtrykket.

Kan jeg få for meget kalk?

Hvis du tager tilskud, så tag ikke mere end anbefalet. Det kan give forstoppelse.