Skip to the content

Selen

Hvorfor er det vigtigt at få selen?

Selen er et mineral, der kan virke som et antioxidant.

En antioxidant er et kemisk stof, der modvirker iltning (oxidation). Antioxidanter virker ved at bekæmpe de såkaldte frie radikaler.

Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustablie og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og oxidere – det vil sige ødelægge det. Selen er dermed med til at beskytte cellerne mod at blive ødelagte.

Selen er også vigtigt for immunsystemet.

Selen bliver også kaldt for et sporstof, fordi kroppen kun skal bruge nogle mikrogram om dagen.

Hvad skal jeg spise for at få selen?

Du kan få selen fra fødevarer som fisk, skaldyr, indmad, fjerkræ og kød. Du kan også få selen fra korn og grøntsager.

Hvor meget selen, der er i grøntsager og korn, afhænger af, hvor råvaren er dyrket. Generelt indeholder jorden i Danmark ikke meget selen.

Kan jeg få for lidt selen?

Mangel på selen er sjældent.

Kan jeg få for meget selen?

En normal kost eller tilskud i de anbefalede mængder giver ikke bivirkninger.