Skip to the content

Ost

Skæreost ligger i toppen af Madpyramiden. Spar derfor på skæreosten og vælg hellere friskost. En skive skæreost om dagen er passende.

Skæreost og skimmelost

Ostene i toppen af Madpyramiden omfatter både de faste og halvfaste oste og skæreoste som parmesanost og Danbo og de bløde skimmeloste som brie og roquefort. Ostene har et højt fedtindhold.

Friske oste som hytteost, skyr og flødeost findes i midten af madpyramiden sammen med mælkeprodukterne.

Ost indeholder nogle af de samme næringsstoffer som mælk og surmælksprodukter, blandt andet B12-vitamin og mineralerne calcium og fosfor. Derfor er ost godt for dine knogler og nervebaner.

Hvis du spiser eller drikker omkring en ½ liter fedtfattigt mælkeprodukt om dagen, behøver du ikke spise ost for at få nok calcium.

 

Ost indeholder meget fedt

Ostene i toppen af Madpyramiden indeholder meget mættet fedt; også selvom du vælger en mager ost. Spar derfor på ost. En skive skæreost om dagen er passende.

Gå efter ost med lavt fedtindhold, når du handler. Fedtet i ost bliver angivet i procent af hele osten (f.eks. 17 %) eller som andel af ostens tørvægt (f.eks. 30+). Et fedtindhold på 30+ svarer til 17 %, mens et fedtindhold på 45+ svarer til 25 %.

Mættet fedt påvirker dit kolesteroltal. Dog påvirker mættet fedt fra mejeriprodukter det “sunde kolesterol” (HDL) mere end det “usunde kolesterol” (LDL).

Hvor meget skæreost kan jeg spise? 

Du kan spise cirka én skive skæreost eller én skive skimmelost om dagen. Vælg en fedtfattig type med maks 17 gram fedt pr. 100 gram. Det svarer til højst 30+.

Nøglehullet kan hjælpe dig med at finde de magre oste.

................................................................................................................................................................................................

Er skæreost klimavenligt? 

Skæreost har et klimaaftryk på ca. 12 kg CO2-ækvivalenter pr. kg råvare*. Sammenlignet med andre mælkeprodukter er klimaaftrykket fra skæreost stort, fordi det kræver meget mælk at producere en skæreost. Jo fastere osten er, desto mere mælk skal man bruge, og desto højere er klimaaftrykket.

Udover at der skal bruges mere mælk til at producere skæreost, er denne type ost også længere undervejs. Fast ost lagrer i mange uger, og det kræver store mængder strøm. Jo længere, en ost er lagret, desto større er klimaaftrykket derfor også.

Spar derfor på skæreosten og vælg de friske varianter i stedet, fx friskost og hytteost.

*Henrik Saxe, 2019. LCA-beregner.

................................................................................................................................................................................................

Læs mere