Skip to the content

Fjerkræ

En hel, rå kylling
Fjerkræ som kylling ligger i toppen af Madpyramiden. Vælg lyst kød som fjerkræ frem for rødt kød, der har et højere klimaaftryk.

Fjerkræ er en god kilde til protein

Fjerkræ er en god kilde til protein og indeholder blandt andet B-vitaminer og mineralerne kalium og fosfor. And, gås og vilde fugle som duer er også gode kilder til jern.

Fjerkræ er som hovedregel magert. Det vil sige, at det indeholder mindre end 10 gram fedt pr. 100 gram. Derfor kan du vælge den type fjerkræ, du bedst kan lide. Men spis gerne forskellige typer af fjerkræ.

Fjerkræ uden skind er fedtfattigt, mens skindet kan indeholde meget fedt. Derfor anbefales du primært at spise fjerkræ uden skind.

Brystkød uden skind fra kylling, kalkun og and indeholder mellem 1 og 4 gram fedt pr. 100 gram råt kød, mens kødet fra lårene uden skind indeholder lidt mere fedt, mellem 2 og 8 gram fedt pr. 100 gram.

Hvor meget kylling, and, kalkun og andet fjerkræ skal jeg spise? 

Spis maksimum 50 gram fjerkræ om dagen. De 50 gram er i rå vægt. Hvis du steger eller på anden måde tilbereder dit kød eller spiser fjerkræ som pålæg, bliver mængden mindre, cirka 35 gram om dagen.

På ugebasis svarer det til cirka 350 gram fjerkræ i rå vægt og 250 gram fjerkræ i tilberedt vægt. 

I rå vægt (pålæg undtaget) svarer 350 gram på ugebasis for eksempel til: 

  • 1 kyllingebryst 
  • 1 andelår 
  • 1 skive rugbrød med pålæg  

Eller:

  • 1/2 andebryst 
  • 2 kyllingelår 
  • 2 skiver rugbrød med pålæg 

Eller:

  • 1 kalkunschnitzel 
  • 1 helt kyllingelår 
  • 3 skiver rugbrød med pålæg 

Er kylling, and, kalkun og andet fjerkræ klimavenligt?

Vælg lyst kød som fjerkræ frem for rødt kød. Fjerkræ har et mindre klimaaftryk end rødt kød. Rødt kød er fx okse-, svine- og lammekød. 

Fjerkræ behøver langt mindre foder pr. kilo kød for at vokse end fx en okse, fordi fjerkræ bruger deres foder mere effektivt.

Klimaaftrykket fra kylling er omkring 3 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt, mens oksekød har et klimaaftryk på omkring 20 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt.

Læs om mere fra toppen af Madpyramiden