Skip to the content

Kød og indmad

Kød indeholder vitaminer, mineraler og protein

Kød er en god kilde til forskellige vitaminer og mineraler som B-vitaminer, fosfor, jern, zink og selen. Kød er også en god kilde til protein.

Proteinet i kød er af særlig høj kvalitet, der indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer.

Indholdet af de fleste vitaminer og mineraler er næsten det samme, uanset hvilket dyr kødet kommer fra. Svinekød indeholder dog mindre jern end oksekød og lammekød.

Indmad som hjerte, lever og nyre er magert og har et højt indhold af vitaminer og mineraler, for eksempel A-vitamin, B-vitaminer og mineralerne jern og zink. 

Kød kan dog også indeholde meget fedt, særligt mættet fedt. Vælg derfor de magre udskæringer. 

Hvor meget kød bør jeg maks. spise? 

Kød bør ikke fylde meget i en sund og varieret kost. Derfor kan du lade ét eller flere måltider om ugen være uden kød.

Spis maksimum 50 gram kød og indmad om dagen. De 50 gram er rå vægt. Hvis du spiser kød, der allerede er tilberedt – eksempel pålæg – er mængden cirka 35 gram om dagen.

Om ugen svarer det til:

  • 1 oksebøf 
  • 2 frikadeller 
  • 1 skive rugbrød med leverpostej 

Eller:

  • 1 svinekotelet 
  • 1 hakkebøf 
  • 6 halve skriver rugbrød med kødpålæg 

Eller:

  • 2 lammekoteletter 
  • 1 skinkeschnitzel 
  • 6 halve skiver rugbrød med kødpålæg 

Hvilket kød bør jeg vælge? 

Vælg de magre udskæringer, det vil sige med maksimum 10 gram fedt pr. 100 gram.

Det kan for eksempel være mørbrad, schnitzel, koteletter uden fedtkant, skinke, filet eller magret hakket kød.

Kig efter mad og pålægsvarer med Nøglehulsmærket. Så er du sikker på, at kødet er fedtfattigt. 

Variér gerne mellem de forskellige typer af kød. Det giver variation i både smag og næringsstoffer som protein og jern. Du kan også spise indmad som lever og hjerte en gang imellem. 

Klima: Kød har et stort klimaaftryk

Spis ikke meget rødt kød som svin, okse og lam. Kød har generelt det største klimaaftryk, blandt andet fordi dyr skal have meget foder for at vokse.

Svinekød har et klimaaftryk på knap 4 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt, mens oksekød har et klimaaftryk på omkring 20 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt.

Drøvtyggere som køer er særligt klimabelastende, fordi de prutter og bøvser metan, og fra dyrenes gødning kommer der lattergas. Både metan og lattergas er stærke drivhusgasser –stærkere end CO2

Spis derfor kun lidt rødt kød, og vælg svinekød frem for oksekød.