Skip to the content

Kød og indmad

Kød og indmad ligger i toppen af Madpyramiden. Vælg magre udskæringer og spis hellere svinekød, der er mindre klimatungt end fx oksekød.

Kød indeholder vitaminer, mineraler og protein

Kød er en god kilde til forskellige vitaminer og mineraler som B-vitaminer, fosfor, jern, zink og selen. Kød er også en god kilde til protein.

Proteinet i kød er af særlig høj kvalitet og indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer.

Indholdet af de fleste vitaminer og mineraler er næsten det samme, uanset hvilket dyr kødet kommer fra. Svinekød indeholder dog mindre jern end oksekød og lammekød.

Indmad som hjerte, lever og nyre er magert og har et højt indhold af vitaminer og mineraler, for eksempel A-vitamin, B-vitaminer og mineralerne jern og zink. 

Kød kan dog også indeholde meget fedt, særligt mættet fedt. Vælg derfor de magre udskæringer. 

Hvor meget kød bør jeg maks. spise? 

Kød bør ikke fylde meget i en sund og varieret kost. Derfor kan du lade ét eller flere måltider om ugen være uden kød.

Spis maksimum 50 gram kød og indmad om dagen. De 50 gram er rå vægt. Hvis du spiser kød, der allerede er tilberedt – eksempel pålæg – er mængden cirka 35 gram om dagen.

Om ugen svarer det til:

  • 1 oksebøf 
  • 2 frikadeller 
  • 1 skive rugbrød med leverpostej 

Eller:

  • 1 svinekotelet 
  • 1 hakkebøf 
  • 6 halve skriver rugbrød med kødpålæg 

Eller:

  • 2 lammekoteletter 
  • 1 skinkeschnitzel 
  • 6 halve skiver rugbrød med kødpålæg 

Hvilket kød bør jeg vælge? 

Vælg de magre udskæringer, det vil sige med maksimum 10 gram fedt pr. 100 gram.

Det kan for eksempel være mørbrad, schnitzel, koteletter uden fedtkant, skinke, filet eller magert hakket kød.

Kig efter mad og pålægsvarer med Nøglehulsmærket. Så er du sikker på, at kødet er fedtfattigt. 

Variér gerne mellem de forskellige typer af kød. Det giver variation i både smag og næringsstoffer som protein og jern. Du kan også spise indmad som lever og hjerte en gang imellem. 

Klima: Madpyramiden indeholder ikke særlig meget rødt kød

Madpyramiden indeholder ikke ret meget rødt kød fra okse, lam og gris.

Rødt kød ligger øverst i Madpyramiden og bør derfor ikke fylde ret meget i din kost. Det er der flere grunde til, blandt andet:

  • Din sundhed – for meget rødt kød er ikke så godt for din krop
  • Klimaet

Rødt kød belaster klimaet

Generelt spiser vi alt for meget kød i Danmark – meget mere end vores krop har brug for. Vi har vænnet os til at spise en masse kød, og det er en vane, vi gerne skal have lavet lidt om på.

Når vi producerer rødt kød, belaster vi nemlig klimaet. Faktisk har kød generelt det allerstørste klimaaftryk sammenlignet med andre fødevarer. 

Drøvtyggere som køer er særligt klimabelastende, fordi de prutter og bøvser metan, og der kommer lattergas fra dyrenes gødning.

Både metan og lattergas er stærke drivhusgasser – stærkere end CO2. Og dyrene skal samtidig have meget foder for at vokse. Det sætter også et aftryk.

Spis derfor kun lidt rødt kød og vælg svinekød frem for oksekød.

  • Svinekød har et klimaaftryk på knap 4 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt.
  • Oksekød har et klimaaftryk på omkring 20 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt.

Hvad kan du spise i stedet for rødt kød?

Fisk, fjerkræ og æg har et væsentligt mindre klimaaftryk end kød fra de firbenede dyr, vi spiser. Og så er de samtidig mere fattige på det mættede fedt, og især fisk indeholder vigtige næringsstoffer, som din krop skal bruge.

Du kan også erstatte kød helt med mad fra planteriget, som har et endnu mindre klimaaftryk, fx bælgfrugter, altså bønner, linser og kikærter.

Bælgfrugter indeholder masser af gode proteiner og mange af de næringsstoffer, som du ellers får fra kødet.

I Madpyramidens madplaner er der skruet ned for kødmængden

Når du spiser med Madpyramiden, er der fx 2 dage med vegetarisk aftensmad i løbet af en uge. Det er både af hensyn til klimaet og din sundhed.

Du kan sagtens leve uden at spise kød.

Spiser du helt vegetarisk eller vegansk, skal du være opmærksom på, om du får dækket din krops behov for de næringsstoffer, du ellers plejer at få fra kød, bl.a. proteiner, jern og B12-vitamin.

................................................................................................................................................................................................

Læs mere