Skip to the content

Fedtstoffer

Fedtstoffer ligger i toppen af Madpyramiden. Spis hellere flydende fedtstoffer som planteolier frem for hårde fedtstoffer som smør.

Mættet eller umættet: Hvilket fedt bør jeg spise?

Det er vigtigt at få lidt fedt hver dag, for fedt indeholder forskellige vitaminer som A, D, E og K. Vitaminerne er nødvendige for kroppen.  

Fedtstoffer kan opdeles i mættet og umættet fedt. En god huskeregel er, at umættet fedt er flydende ved stuetemperatur, mens mættet fedt er hårdt ved stuetemperatur. Din krop optager også fedtstofferne lidt forskelligt. Meget mættet fedt kan øge din risiko for hjertekarsygdomme.

Vælg flydende, umættede fedtstoffer som planteolie frem for hårde, mættede fedtstoffer som smør og smørbare produkter. Varier meget gerne mellem forskellige former for planteolier.

Umættede fedtsyrer (flydende fedtstoffer)

  • finder du især i planteolier, flydende margariner og fede fisk.
  • De umættede fedtsyrer bliver opdelt i to grupper: de enkeltumættede, som for eksempel er i olivenolie, og de flerumættede, som for eksempel er i fede fisk. 

Mættede fedtsyrer (fast fedtstoffer)

  • finder du især i smør og blandingsprodukter, i mejeriprodukter og i kød.
  • Spar på det mættede fedt ved at spise mindre smør og færre blandingsprodukter og vælge magre mejeriprodukter og magert kød.

 

Kolesterol

Kolesterol er et fedtstof. Din krop har brug for kolesterol til at vedligeholde dine celler og danne bl.a. D-vitamin og hormoner som adrenalin, østrogen og testosteron.

Kolesterol bliver transporteret fra leveren og rundt til kroppens celler på nogle transportstoffer. Nogle af stofferne transporterer kolesterol ud til cellerne fra leveren, og andre hjælper med at få overskydende kolesterol tilbage til leveren. Der skal helst være balance mellem de forskellige transportstoffer.

Det er ikke farligt at spise kolesterol. Der er fx meget kolesterol i æg, indmad, animalske fedtstoffer, mejeriprodukter og fede fisk.

Der er ikke forskel på den kolesterol, der er i vores mad. Hvor meget kolesterol, du kan tåle at spise, afhænger af, hvordan din krop reagerer på kolesterol fra maden. Der er derfor meget individuelt, fx hvor mange æg, du bør spise ugentligt.

Dit kolesteroltal afhænger primært af, hvor meget mættet fedt, du spiser.

Hvor meget fedt (olie, smør og margarine) bør jeg spise?

25-30 gram olie, smør og margarine om dagen er passende. Det svarer til cirka to spiseskefulde. Højest ¼ af fedtet bør komme fra faste fedtstoffer (mættede fedtsyrer).

De to spiseskefulde fedt, du bør spise dagligt, tæller det fedt, som du smører på brød, og det fedt, som du bruger, når du laver mad – for eksempel til at stege i eller lave dressing af.

Meget af det fedt, vi spiser, kommer fra "skjult fedt", for eksempel fra kød og mælkeprodukter. Det tæller ikke med i de to spiseskefulde, du kan spise dagligt. Derfor er det vigtigt, at du vælger de fedtfattige produkter for ikke at spise for meget fedt.

Pas på, at olien ikke bliver for varm

Nogle olier danner sundhedsskadelige stoffer, når du bruger dem til stegning. Det er især olier med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, fx solsikkeolie og majsolie. De er mindre stabile, når de bliver varme, end olier med et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer, fx rapsolie og olivenolie. Ved almindelig brug i køkkenet er det dog ikke noget problem for sundheden.  

Pas alligevel på, at olien ikke bliver for varm. Branket mad er ikke sund.

Bager du, kan du roligt bruge olier med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, for her er olien beskyttet af dejen.

................................................................................................................................................................................................

Er fedtstoffer klimavenlige?

Fedtstoffers klimaaftryk afhænger af typen af fedtstof.

Animalske fedtstoffer, som fx smør, har et klimaaftryk på ca. 14 kg CO2-ækvivalender pr. kg produkt*, mens vegetabilske fedtstoffer har et meget lavere klimaaftryk. Vegetabilske olier som oliven- raps- og solsikkeolie har et klimaaftryk på 4-5 kg CO2-ækvivalender pr. kg produkt*.

Fedtstoffer bør dog spises i så små mængder, at fedtet i sig selv ikke har nogen stor betydning for madens samlede klimaaftryk.

*Henrik Saxe, 2019. LCA-beregner.

................................................................................................................................................................................................

Læs mere