Skip to the content

Æg

Æg ligger i toppen af Madpyramiden. Æg er en god kilde til protein, da æg indeholder alle 9 essentielle aminosyrer.

Æg indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler

Æg har bl.a. et højt indhold af vitaminerne A, B, D og E og mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen. Derfor er æg sunde for bl.a. dine øjne, knogler, immunforsvar, hud og hår.

Hvide og blomme: Protein, fedt og kolesterol

Æg består af æggehvide og en æggeblomme. Æggehviden indeholder protein og meget lidt fedt og kulhydrat, mens æggeblommen indeholder både fedt og protein og meget lidt kulhydrat.

Et helt æg indeholder cirka 6 gram fedt og cirka 7 gram protein. Cirka ⅓ af fedtet i æg er mættet fedt.

En æggeblomme indeholder cirka 6 gram fedt og 3 gram protein.

Proteinerne i æg består af alle de 9 essentielle aminosyrer. Essentielle aminosyrer er aminosyrer (små dele af proteiner), som din krop ikke selv kan lave. Derfor er det vigtigt, du får dem gennem maden. Æg er derfor en god kilde til proteiner.

Æg har et højt indhold af kolesterol, som er en type af fedt. Et helt æg indeholder ca. 250 mg kolesterol. Hos nogle personer kan æg derfor få blodets indhold af kolesterol til at stige. Det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt og altså ikke indholdet af kolesterol, der påvirker blodets indhold af kolesterol (dit kolesteroltal).

Hvor mange æg kan jeg spise?

Du kan spise æg flere gange om ugen. Madpyramiden anbefaler maksimalt 3-4 æg om ugen pga. det høje indhold af fedt og kolesterol. Det er dog forskelligt fra person til person, hvordan kroppen reagerer på kolesterolet i æg.

Du kan få æg i flere vægtklasser. Små æg vejer omkring 50 gram, mens store æg vejer 60-70 gram. Vælg den størrelse æg, der passer bedst til det, du skal bruge dem til. 

................................................................................................................................................................................................

Er æg klimavenligt?

Klimaaftrykket fra er mellem 2 og 4 kg CO2-ækvivalenter pr. kg æg* **.

Æg er ligesom kød fyldt med protein. Det kan derfor være en god idé at erstatte noget af det kød, som vi danskere spiser for meget af, med æg.

Generelt er klimaaftrykket fra kød omkring 4-8 kg CO2-ækvivalenter pr. kg kylling* ** og op til 36-85 kg CO2-ækvivalenter pr. kg oksekød* **. Du kan derfor reducere klimaaftrykket cirka 50 % ved at vælge æg i stedet for kylling, og op til cirka 90 % ved at vælge æg i stedet for oksekød. Effekten af at udskifte kødet med æg afhænger altså af, hvilken type kød, som ægget erstatter.

Du kan fx bruge æg sammen med grøntsager i en æggekage eller som fyld i en tærte.

*Henrik Saxe, 2019. LCA-beregner
**CONCITO 

................................................................................................................................................................................................

Læs mere