K-vitamin
Hvorfor er det vigtigt at få K-vitamin?
Din krop bruger K-vitamin til at størkne dit blod med. Fx når du har skåret dig, så det holder op med at bløde.
K-vitamin er også vigtig for dine knogler, og din krop bruger vitaminet til at danne proteiner med.
K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin.
Det betyder, at vitaminet kun bliver opløst i kroppen, hvis du spiser vitaminet sammen med fedt. En smule fedt er nok.
Hvad skal jeg spise for at få K-vitamin?
Du finder især K-vitamin i grønne grøntsager, men også andre steder, fx i:
- spinat
- grønkål
- bladsalater
- grønkål
- broccoli
- spidskål
- rosenkål
- rødkål
- krydderurter som purløg, persille og koriander
- bønner
- avocado
- vindruer
- kikærter
- mayonnaise
- visse oste
................................................................................................................................................................................................
Kan jeg få for lidt K-vitamin?
Ja, du kan godt få for lidt K-vitamin, men det ses nærmest aldrig hos raske mennesker.
Generelt er der nemlig rigeligt med K-vitamin i den danske kost, og bakterierne i dine tarme hjælper dig med at lave K-vitamin til din krop.
Symptomer på mangel på K-vitamin er:
- øget tendens til blødning
- næseblod
- blå mærker
Kan jeg få for meget K-vitamin?
Hvis du tager blodfortyndende medicin, kan du godt få for meget K-vitamin.
K-vitamin nedsætter nemlig virkningen af det blodfortyndende medicin.
Ellers er der ikke for nuværende studier, der viser, at du kan få for meget K-vitamin.
For en sikkerheds skyld bør du dog aldrig spise højere mængder kosttilskud end den anbefalede daglig dosis, medmindre tilskuddet er ordineret af en læge.
................................................................................................................................................................................................