A-vitamin
Hvorfor er det vigtigt at få A-vitamin?
Din krop kan ikke undvære A-vitamin.
Kroppen skal bruge A-vitamin til dit syn, til at holde huden sund og rask, til dine slimhinder (fx i munden og i næsen) og i børns tilfælde til at vokse med.
Hvis du er mand, bliver A-vitamin også brugt til at danne sædceller.
A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin.
Det betyder, at vitaminet kun bliver opløst i kroppen, hvis du spiser vitaminet sammen med fedt. En smule fedt er nok.
Kroppen kan gemme A-vitamin til senere. Den lagrer vitaminerne i dine fedtdepoter og i leveren. Derfor behøver du ikke spise A-vitamin hver dag.
Hvad skal jeg spise for at få A-vitamin?
A-vitamin finder du i meget forskellig mad både fra dyreriget og planteriget.
Der er blandt andet A-vitamin i disse fødevarer fra dyreriget:
- mælk
- ost
- lever
- fede fisk
- skaldyr
- æg
- kød
Du finder også A-vitamin i nødder og i mørkegrønne bladgrøntsager og i orangefarvede frugter og grøntsager som:
- spinat
- grønkål
- peberfrugt
- gulerødder
- tomater
- græskar
- hyben
- mango
................................................................................................................................................................................................
Kan jeg få for lidt A-vitamin?
Ja, du kan godt få for lidt A-vitamin. Men det er ekstremt sjældent, at det sker i Danmark.
Der er nemlig A-vitamin i rigtig mange af de fødevarer, vi spiser til dagligt i Danmark. Eksempelvis i mælk, smør og flere af de klassiske grøntsager på det danske bord som gulerødder og peberfrugt.
Mangel på A-vitamin er derimod et stort problem i udviklingslande, hvor de ikke har mulighed for at spise varieret.
Eksempler på symptomer på A-vitamin-mangel:
- natteblindhed (svært ved at se i svag belysning)
- dårligt immunforsvar
- tør og skællet hud
Kan jeg få for meget A-vitamin?
Ja, du kan godt få for meget A-vitamin. Faktisk er det ret farligt at få for meget A-vitamin.
Det er dog næsten umuligt at spise for meget A-vitamin i almindelig mad, medmindre du spiser virkelig (virkelig!) meget lever.
De fleste raske danskere har så stort et lager af A-vitamin, at de kan klare sig i op til et år uden at spise A-vitamin.
De forgiftninger, vi ser i Danmark, skyldes generelt, at personen har taget et kosttilskud med A-vitamin i for store mængder over længere tid.
- Hvis du tager et kosttilskud, så sørg for, at du ikke får mere A-vitamin end anbefalet (100 % RDI).
- Hvis du er gravid, skal du især passe på ikke at få for meget A-vitamin. Det kan give skader på fosteret.
Hvis du over længere tid spiser 5-10 gange så meget A-vitamin, som det er anbefalet, risikerer du:
- tør hud
- tørre slimhinder
- kløe
- hårtab
- knogle- og ledsmerter
- leverskade
- knogleskørhed
................................................................................................................................................................................................