Skip to the content

Grøntsager

Spis mange og forskellige grøntsager

Grøntsager bør fylde meget i en sund og varieret kost. Grøntsager indeholder næsten alle vitaminer og mineraler for eksempel C-vitamin, folat og kalium. Grøntsager har også et højt indhold af antioxidanter og kostfibre og meget få kalorier. 

Spis forskellige slags grøntsager i løbet af ugen, for der er forskellige vitaminer og mineraler i grøntsagerne.  

Både de friske, frosne og grøntsager på dåse er sunde. De frosne grøntsager bliver frosset ned, lige når de er høstet. Så bevarer grøntsagerne deres vitaminer og mineraler. 

Hvor mange grøntsager bør jeg spise?

Spis 300 gram grøntsager hver dag – og gerne flere. Børn fra 4 til 10 år anbefales at spise 150-250 gram om dagen. Jo ældre børn er, jo flere grøntsager bør de spise.  

Eksempler på 100 gram grøntsager:

  • 1/4 blomkål
  • 1/4 knoldselleri
  • 1/3 agurk
  • 1 stor tomat
  • 1 stor gulerod
  • 1 stort løg
  • 1 stor majskolbe
  • 1 lille pastinak
  • 1 peberfrugt
  • 1 lille persillerod
  • 1 porre
  • 1 rabarber
  • 1 rødbede
  • 1 dl ærter
  • 1,5 dl stuvet hvidkål eller spinat
  • 1,5 dl kogt rødkål
  • 1,5 dl grønlangkål
  • 2 dl grønkål
  • 2 majroer
  • 2 dl bønner
  • 3 dl rødkål eller hvidkål
  • 3 stilke bladselleri
  • 6 cherrytomater 
  • 10 radiser
  • 10 rosenkål

Bemærk, at du bør spise flere grove end fine grøntsager.

Grove eller fine: Hvilke grøntsager bør jeg spise?

Omkring 2/3 af dine grøntsager bør være grove. En grov grøntsag indeholder mindst 2 gram kostfibre pr. 100 gram.

Eksempler på grove grøntsager:

  • Broccoli
  • Pastinak
  • Selleri
  • Gulerødder
  • Bønner 
  • Kål

Omkring 1/3 af dine grøntsager kan være fine. Fine grøntsager indeholder mindre end 2 gram kostfibre pr. 100 gram.

Eksempler på fine grøntsager:

  • Tomat
  • Agurk
  • Peberfrugt

Hvordan får jeg nok grøntsager i min kost?

  • Morgenmad: Spis agurk, tomat, peberfrugt eller radiser til din ostemad. Du kan også spise en gulerod.
  • Frokost: Spis rugbrød med grønt som tomater, peberfrugt, agurk, babymajs, grove og fine salater, gulerødder, bladselleri, agurk, pastinak, persillerod, peberfrugt eller squash til at gnave på.
  • Aftensmad: Spis grøntsager som tilbehør, fx som salater eller ratatouille. I gryderetter kan du putte grøntsager som gulerod, broccoli, champignon, løg, majs, ærter, persillerod, pastinak og (flåede) tomater. Put finthakkede grøntsager som gulerod, selleri, pastinak og squash i farsen til bøffer eller frikadeller – eller lav en god og fyldig grøntsagssuppe.
  • Mellemmåltider: Spis skyllede og/eller skrællede grøntsager som en nem og hurtig snack. 

Er grøntsager klimavenlige?

Vælg de grove grøntsager, som er dyrket på friland, i stedet for de fine grøntsager, som er dyrket i drivhus.

Langt de fleste grøntsager har et lille klimaaftryk. Især dansk dyrket grønt fra friland som kål og rodfrugter har et lille aftryk på klimaet.

Grøntsager, der er dyrket i drivhuse som tomater, agurker og peberfrugter, har et større klimaaftryk end grøntsager fra friland. I drivhuse bliver der brugt meget gødning, og det kræver energi at opvarme drivhusene.

Set fra en klimavinkel er det derfor bedre at købe spanske tomater, som er fragtet fra det sydlige Spanien, end det er at vælge dansk drivhusgrønt.