Skip to the content

spinat

Kendetegn

Spinat er grønne blade, der kan være glatte eller krusede. Spinat er en bladgrøntsag i familie med grønkål og bladbede. Spinat har en mild smag.

Ernæring

Du finder spinat nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Spinat er en fin grøntsag, som kun giver dig meget lidt energi. Til gengæld er spinat en god kilde til næsten samtlige vitaminer og en lang række af de vigtige mineraler. Spinat indeholder vitaminerne A, C, E, K og de fleste af B-vitaminerne. De hjælper din krop med at vedligeholde dine muskler, din hud og dine øjne samt dine røde blodlegemer og dit immunforsvar. Vær dog opmærksom på at spise spinaten sammen med noget fedt, for ellers kan kroppen ikke kan optage vitamin A, E og K. Mineralerne i spinat, kalk, kalium, jern og zink, hjælper også din krop med at vedligeholde dine knogler, muskler, dit blodomløbet og dit immunforsvar. Derudover er der oxalsyre i spinat. Oxalsyre gør det svært for din krop at optage kalken og jernet i spinaten. Hvis du spiser spinaten sammen med et mejeriprodukt, standser mejeriproduktet oxalsyrens effekt, så din krop kan få glæde af både kalken og jernet fra spinaten.

Anvendelse

Skyl frisk spinat grundigt. Bladene gemmer ofte på masser af sand og jord. Spis spinat rå, dampet og stuvet. Du kan godt varme mad med spinat op dagen efter, hvis retten har været kølet hurtigt ned, og du varmer retten grundigt igennem. Det er meget få ingredienser, der ikke passer til spinat. Især æg, fisk og mælk nyder godt af spinatens følgeskab. Fiskelasagne, tærter, salater, risotto, pasta, brød, pandekager og pizza - mulighederne er uendelige.

Opbevaring

Spinat opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet, det holder sig godt i temperaturer på 2-6 grader. Spinat kan holde 2-5 dage. Vent altid med at skylle spinatten, til lige før den skal bruges og tilberedes.

Frokost

Spinatsalat med bulgur og svin

Bland bulgur og lidt svinekød i salaten og få et mættende frokostmåltid. Husk at vælge fuldkorn...

Morgenmad

Omelet med spinat, ristet rugbrød og ost

Æg til morgenmad er både mættende og giver dig D- og E-vitaminer. Spis rugbrød med mager ost ti...

Aftensmad

Pastasalat med æbler, figner, frisk spinat og kylling

Spis en fyldig salat med fuldkorn og suppler med magert kød som kylling. Det er et nærende og m...