Skip to the content

rabarber

Ernæring

Du finder rabarber nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Rabarber indeholder mest vand, og har derfor et meget lavt energiindhold (meget få kalorier). Rabarber er en kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Rabarber har et højt indhold af C-vitaminer, som styrker dit immunforsvar. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning. Rabarber er også en god kilde til mineralet kalk, som styrker dine knogler, og en kilde til mineralerne kalium og mangan, som styrker dit blodomløb og immunforsvar og kan sænke dit blodtryk. Rabarber indeholder oxalsyre, som gør det svært for din krop at optage kalk, og som smager surt og derfor tit medfører store mængder sukker ved tilberedning. Derfor bør du ikke spise rabarber dagligt.

Anvendelse

Rabarber er en grøntsag, men vi regner den i almindelighed for en frugt, selv om den aldrig spises rå. Vær gavmild med sukkeret, når du koger eller bager den, for sukker fremtryller rabarberens velkendte sursøde smag. Rabarberkompot giver rygrad til cremen og de søde makroner i en rabarbertrifli, men smager også glimrende til kød, fisk og kylling. Lad evt. kardemomme, vanilje, ingefær og andre krydderier skabe spil i rabarberkompotten. Brug også rabarber i tærter, is, grød, marmelade og andre søde retter, der har brug for lidt syrlig kant. Prøv rabarber i en cheesecake, eller tilsæt hakkede mandler og hvid chokolade til en rabarberkage.

Opbevaring

Rabarber opbevares bedst i køleskabet. Fjern straks rabarberens blade efter plukning, så holder den sig sprød længere. Frys rabarber i mindre stykker eller som kompot.

Sæson

Rabarber er tegn på forår, og du kan købe dem friske fra maj til midsommer. Køb evt. lidt ekstra og frys dem ned til senere på året.

Morgenmad

Havregrød med rabarber og nødder

Havregrød giver dig masser af fuldkorn. Med en solid omgang havregrød får du en god start på da...

Mellemmåltid

Skyr med rabarber og granola

Vælg surmælksprodukter med Nøglehullet, så er du sikret et minimum af fedt. Drys med nødder, tø...

Aftensmad

Rabarber, ovnbagte kartofler og kylling

Nyd forårets rabarber med kylling og kartofler. Mad med masser af smag.