Skip to the content

broccoli

Ernæring

Du finder broccoli nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Broccoli indeholder mest vand og har derfor et meget lavt energiindhold (meget få kalorier). Broccoli er en kilde til kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse, og proteinerne er byggesten til dine væv og muskler og gør også din krop mæt. Broccoli har et højt indhold af vitamin C og flere af B-vitaminerne, som styrker dit immunforsvar og hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Af B-vitaminerne har broccoli især et højt indhold af folat, som styrker dit immunforsvar, røde blodceller, hud og DNA. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning. Broccoli er en god kilde mineralerne kalium, fosfor og mangan, som styrker dit blodomløb og immunforsvar og kan sænke dit blodtryk. Broccoli kan desuden bidrage til din indtagelse af kalk, magnesium, jern og zink, som styrker dine knogler og dit blodomløb, kan afhjælper kramper i musklerne og hjælper din krop med at optage kalk.

Anvendelse

Broccoli er en mild kål og nem i køkkenet. Den stammer fra Italien og gør sig godt med pasta, hvidløg, parmesan og andre ingredienser fra det italienske køkken. Brug den også i danske og asiatiske retter. Kog broccoliens buketter i tre-fem minutter, eller lynsteg dem i olie. Spis dem rå i en salat eller vendt i marinade som tilbehør til kød, fisk og fjerkræ.

Opbevaring

Broccoli opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Den bør ikke opbevares sammen med tomater, æbler eller citrusfrugter. Broccoli kan fryses, men skal først blancheres i ca. 2 minutter.

Mellemmåltid

Råmarinerede rødder på rugbrød

Brug marinerede grøntsager som pålæg på rugbrød - det er både lækkert og mættende.

Aftensmad

Grønsagsret med nødder

Hold en eller flere kødfrie dage om ugen. Det er godt, både for dig og for vores planet.

Aftensmad

Nye kartofler og rødspætter med grov remoulade

Lav din egen remoulade til rødspætten, meter bedre end den færdigkøbte og tilmed sundere