Skip to the content

kylling

Kendetegn

Kyllinger kan have forskellig vægt, kvalitet og være opdrættet under forskellige betingelser. Du kan for eksempel få økologiske, fritgående og skrabekyllinger. De fleste kyllinger bliver slagtet når de er 5-6 uger gamle og vejer omkring 1 kilo.

Ernæring

Du finder kylling øverst i madpyramiden sammen med kødprodukterne. Kylling er en god kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Kyllingekød er magert og kaldes populært for “hvidt kød”. Det er kød, som ikke øger din risiko for at få en blodprop, mens det “røde kød” fra bl.a. køer og grise øger din risiko. Vingerne og lårene indeholder lidt mere fedt end kyllingebrystet, og skindet har også et ret højt fedtindhold. Kyllingekød indeholder de fleste af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har kyllingekød især et højt indhold af B12, som styrker dine nerver og er vigtigt for dit blod. Samtidig indeholder kylling mineralerne kalium, fosfor og selen. Mineralerne styrker dit blodomløb og dit immunforsvar. Det magre kyllingebryst er en god kilde til proteiner uden at det samtidig har et højt energiindhold. Undgå kyllingekød med skind på, hvis du vil tabe dig.

Anvendelse

Du kan både flere hele og parterede kyllinger, for eksempel i bryst, filet, lår og vinger. Kyllingebryst har en mild smag. Kødet på lårene er mørt og smager af mere end kyllingbryst. Kødet på vingerne minder meget om lårkødet, men der er mindre kød og mere skind. Spis kylling helstegt, grydestegt, ovnstegt, stegt på panden, kogt og grillet. Lad stegen følge årstiderne. Spis den med rabarberkompot om sommeren og rodfrugter om vinteren. Kylling i karry er en klassiker på tværs af landegrænser, og krydrede asiatiske kyllingeretter har for længst erobret verden. Marinér kylling i yoghurt og få ekstra mørt kød. Byg kylling op om garam masala, chili eller rødvin. Det milde kød holder til det hele og tager taknemmeligt imod ekstra smag.

Opbevaring

Kylling kan opbevares 2-3 dage i køleskab. På frost kan en hel kylling holde sig i ca. 12 måneder. Er den udskåret, forkortes holdbarheden i fryseren til 6 måneder. Optø kødet langsomt, helst i køleskab, for at opnå den bedste kvalitet. Tilberedt mad kan holde sig 4 dage i køleskab. Brug hakket kød samme dag, som det er købt. Hold fjerkræ adskilt fra andre fødevarer for at forhindre spredning af bakterier.