Skip to the content

kylling

Kendetegn

Kyllinger kan have forskellig vægt, kvalitet og være opdrættet under forskellige betingelser. Du kan for eksempel få økologiske, fritgående og skrabekyllinger. De fleste kyllinger bliver slagtet når de er 5-6 uger gamle og vejer omkring 1 kilo.

Anvendelse

Du kan både flere hele og parterede kyllinger, for eksempel i bryst, filet, lår og vinger. Kyllingebryst har en mild smag. Kødet på lårene er mørt og smager af mere end kyllingbryst. Kødet på vingerne minder meget om lårkødet, men der er mindre kød og mere skind. Spis kylling helstegt, grydestegt, ovnstegt, stegt på panden, kogt og grillet. Lad stegen følge årstiderne. Spis den med rabarberkompot om sommeren og rodfrugter om vinteren. Kylling i karry er en klassiker på tværs af landegrænser, og krydrede asiatiske kyllingeretter har for længst erobret verden. Marinér kylling i yoghurt og få ekstra mørt kød. Byg kylling op om garam masala, chili eller rødvin. Det milde kød holder til det hele og tager taknemmeligt imod ekstra smag.

Opbevaring

Kylling kan opbevares 2-3 dage i køleskab. På frost kan en hel kylling holde sig i ca. 12 måneder. Er den udskåret, forkortes holdbarheden i fryseren til 6 måneder. Optø kødet langsomt, helst i køleskab, for at opnå den bedste kvalitet. Tilberedt mad kan holde sig 4 dage i køleskab. Brug hakket kød samme dag, som det er købt. Hold fjerkræ adskilt fra andre fødevarer for at forhindre spredning af bakterier.

Ernæring

Kyllingekød uden skind er magert og indeholder i gennemsnit 5,7 gram fedt pr. 100 gram. Kød med skind indeholder i gennemsnit 11,8 gram fedt pr. 100 gram. Brystkød med skind er det magreste og indeholder 3,4 gram fedt pr. 100 gram, mens lårkødet med skind indeholder 8,9 gram fedt pr. 100 gram. Vingerne er de fedeste. De har et fedtindhold på 12,2 gram pr. 100 gram. Kylling indeholder blandt andet B-vitaminer og mineralerne kalium, fosfor og selen.

Aftensmad

Nye kartofler, grøntsager og kylling i vin

Prøv denne opskrift en weekend eller dag hvor du har god tid, både til at lave maden men også t...

Frokost

Salat med sprød kål, ost og koldt kød

En grov kålsalat med magert kød er et mættende frokostmåltid. Når du bruger rester fra aftensma...

Aftensmad

Sommersalat med kylling

Bland lækre sommergrøntsager og nye kartofler med lidt kylling og wupti, en skøn sommersalat