Du finder kartofler nederst i madpyramiden. Kartofler har et lidt højere energiindhold (flere kalorier) end mange andre grøntsager. Kartofler er en god kilde til vitamin B, C, K og folat, som er en af B-vitaminerne. Vitaminerne i kartofler styrker dit immunforsvar, knogler, røde blodceller, hud, DNA, og hjælper desuden dine sår med at hele og din krop med at omdanne maden til energi. Vær dog opmærksom på, at nogle af C- og B-vitaminerne forsvinder ved tilberedning, og på at spise kartofler sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage K-vitaminerne. Kartofler har også et højt indhold af mineralerne kalium, jern og mangan, som styrker dit blodomløb og immunforsvar og kan sænke dit blodtryk. Kartofler er en god, kalorielet erstatning af ris og pasta. Kolde, kogte kartofler har et højt indhold af en type kostfibre, der gør din krop mæt.
kartofler
Ernæring
Anvendelse
Den er mild i smagen, billig og syner måske ikke af meget i forhold til andre farverige grøntsager. Men tag ikke fejl af kartoflen. Gennem årtiers modernisering af danskernes køkken har den formået at bevare sin position som en af de mest populære grøntsager herhjemme. Kartofler findes i mange forskellige sorter, og du kan variere tilberedningen i det uendelige og gøre dem lige så sunde eller usunde, som du har lyst til. Kog dem med eller uden skræl, bag dem i ovnen, mos dem eller steg dem i olie på panden eller i frituregryden.
Opbevaring
Opbevar kartofler i grøntsagsskuffen i køleskabet, så holder de sig længere. Kartofler skal altid opbevares mørkt for at undgå den giftige grønfarvning. Kassér altid grønne kartofler!
Aftensmad
Tag en kødfri dag en gang i mellem. Jordskokker og kartofler er mætter godt. Smag til med frisk...
Aftensmad
Hakkebøf på en ny måde. Lad grøntsagerne fylde mest og lad kødet være tilbehør. Så får du et va...
Aftensmad
Spring kødet over en gang i mellem og lav i stedet en lækker vegetarret. Vælg gerne grøntsager ...