Skip to the content

ærter

Kendetegn

Kuglerunde, blanke, gemt i en grøn ærtebælg. Søde og lækre. Nyplukkede ærter er allerbedst, for ærter mister hurtigt smagen, når de er høstet. Sukkerærter og slikærter har søde, spiselige bælge. Brug ærtespirer i salater. Ærtespirer er skud af sukkerærter.

Ernæring

Du finder ærter nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Ærter indeholder kun lidt energi, og er samtidig en god kilde til både proteiner og kostfibre. Kostfibrene gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de holder også din krop mæt. Ærter har et højt indhold af vitamin A, C og K, som hhv. styrker dine øjne, dit immunforsvar og dine knogler, og som hjælper dine sår med at hele. Vær dog opmærksom på at spise ærterne sammen med en fødevare, der indeholder fedt, så din krop kan optage K-vitaminerne. Samtidig indeholder ærter flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodlegemer, din hud og dit DNA. Ærter er også en god kilde til mineralerne kalium, jern og fosfor, som hjælper din krop med at vedligeholde dine muskler, dit blodomløb og dit immunforsvar. Ærter gør din krop mæt og holder dit blodsukker stabilt. Ærter er en god snack, hvis du vil tabe dig, fordi de styrker cellerne i din krop og holder din krop mæt.

Anvendelse

Spis ærter rå eller letkogte. Ærter er gode til næsten alle milde retter. Stærke krydderier overdøver ærternes sødme. Ærter er gode til kolde og varme supper, til ris, pasta, fisk og kød. Små ærter er mest saftige og søde. Friske ærter smager af sommer og er en klassiker i mange køkkenhaver. Nyplukket er de allerbedst, for ærter mister hurtigt smagen, når de er høstet. At åbne en bælg forventningsfuldt med et sprødt smæld og opdage melede, bitre eller bittesmå ærter, er som at trække en nitte i lotteriet. Ærter skal plukkes på den helt rigtige dag i sæsonen, for at de er tilpas modne og triller ud i hånden søde som slik. Nyd dem, som de er. Eller vend dem i salaten sammen med milde krydderurter. Ærter går godt til næsten alle milde retter. Stærke krydderier overdøver ærternes sødme. Kolde og varme supper tager med glæde i mod hele eller purerede ærter, og ærter drysser sommersmag over ris, pasta, fisk og kød.

Opbevaring

Ærter skal i køleskabets grøntsagsskuffe. Ærter holder sig bedst i temperaturer på 4-6 grader. Friske ærter kan holde 3-4 dage, men friske ærter smager bedst, når de lige er plukket.

Sæson

Friske ærter er i sæson om sommeren, men du kan få frosne ærter året rundt. De fryses, når de er friske, og bevarer derfor vitaminerne.

Mellemmåltid

Ærter

Køb en stor portion bælgærter og nyd dem lige nu hvor de er bedst

Frokost

Salat af rugkerner

Skift de flade rugbrødsmadder ud med en lækker og mættende rugkernesalat

Aftensmad

Biksemad med kartofler, ærter og friske krydderurter

Biksemad er en fantastisk måde at gøre rester virkelig velsmagende på. Bare tilsæt godt med fri...