Skip to the content

ærter

Kendetegn

Kuglerunde, blanke, gemt i en grøn ærtebælg. Søde og lækre. Nyplukkede ærter er allerbedst, for ærter mister hurtigt smagen, når de er høstet. Sukkerærter og slikærter har søde, spiselige bælge. Brug ærtespirer i salater. Ærtespirer er skud af sukkerærter.

Ernæring

Ærter har et kostfiberindhold på 5,9 gram pr 100 gram. Ærter er derfor en grov og ikke en fin grøntsag. Ærter indeholder blandet andet A, B og C-vitamin, og mineralerne kalium, fosfor og jern.

Anvendelse

Spis ærter rå eller letkogte. Ærter er gode til næsten alle milde retter. Stærke krydderier overdøver ærternes sødme. Ærter er gode til kolde og varme supper, til ris, pasta, fisk og kød. Små ærter er mest saftige og søde. Friske ærter smager af sommer og er en klassiker i mange køkkenhaver. Nyplukket er de allerbedst, for ærter mister hurtigt smagen, når de er høstet. At åbne en bælg forventningsfuldt med et sprødt smæld og opdage melede, bitre eller bittesmå ærter, er som at trække en nitte i lotteriet. Ærter skal plukkes på den helt rigtige dag i sæsonen, for at de er tilpas modne og triller ud i hånden søde som slik. Nyd dem, som de er. Eller vend dem i salaten sammen med milde krydderurter. Ærter går godt til næsten alle milde retter. Stærke krydderier overdøver ærternes sødme. Kolde og varme supper tager med glæde i mod hele eller purerede ærter, og ærter drysser sommersmag over ris, pasta, fisk og kød.

Opbevaring

Ærter skal i køleskabets grøntsagsskuffe. Ærter holder sig bedst i temperaturer på 4-6 grader. Friske ærter kan holde 3-4 dage, men friske ærter smager bedst, når de lige er plukket.

Sæson

Friske ærter er i sæson om sommeren, men du kan få frosne ærter året rundt. De fryses, når de er friske, og bevarer derfor vitaminerne.

Frokost

Salat af rugkerner

Skift de flade rugbrødsmadder ud med en lækker og mættende rugkernesalat

Aftensmad

Vegetarbiksemad med kartofler, ærter og friske krydderurter

Biksemad er en fantastisk måde at gøre rester virkelig velsmagende på. Bare tilsæt godt med fri...

Aftensmad

Suppe af grønne ærter med spidskål og kikærter

En suppe med masser af grøntsager og bælgfrugter er et mættende aftensmåltid med masser af vita...