Kikærter er gullige, kantede og knudrede. Kikærter bliver også kaldt for garbanzobønner.
kikærter
Kendetegn
Ernæring
Du finder kikærter nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Kikærter giver dig god energi, og har et højt indhold af kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. De har også et højt indhold af proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som også gør din krop mæt. Derudover har kikærter et højt indhold af de fedtopløselige vitaminer K og E, som hjælper dine sår med at hele og som styrker dit immunforsvar. Samtidig er kikærter en god kilde til mineralerne kalk, jern, fosfor og zink, som styrker dine knogler og giver din krop god energi. Hvis du er vegetar, er kikærter er særligt gode, fordi de indeholder alle de aminosyrer (proteiner), du har brug for, så de kan nemt erstatte kød i et måltid.
Anvendelse
Sæt ærterne i blød i minimum 10-12 timer. Kog dem herefter i nyt, friskt vand i cirka 1 time. Du kan også få kikærter på dåse. De skal ikke sættes i blød eller koges, men skal skylles og varmes grundigt igennem. Kikærter har en nøddeagtig smag og en fast konsistens. Brug dem til hummus, falafel og salater og couscous.
Opbevaring
Kikærter bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig bønner, linser og ærter i direkte sollys. Konserverede kikærter på dåse opbevares også i køkkenskabet. Efter kogning og tilberedning bør kikærterne opbevares på køl. Her kan de holde sig i ca. 4 dage. Kogte kikærter kan også fryses. Kog gerne en stor portion og frys dem ned i mindre portioner.
Mellemmåltid
Lav en lækker humusdip i en mild version, eller hvor du skuer op for krydderierne. Humus er en ...
Mellemmåltid
Lav dit daggamle rugbrød til sprøde kiks og server med en cremet pure af ærter.
Mellemmåltid
Lav en stor portion pure, så har du til mange dage og mange måltider.