Skip to the content

Grove ærteboller

Lav en stor portion i weekenden. Det er så godt, når man har til mange dage.

Ingredienser

20 boller
  • 50 g
    flækærter
  • 1 l
    lunkent vand
  • 50 g
    gær
  • 1 dl
    rapsolie
  • 300 g
    fuldkornshvedemel. Se efter Nøglehullet og/eller Fuldkornslogoet
  • 1 spsk
    salt
  • 200 g
    hvedemel
  • 200 g
    kikærtemel
Til at rulle bollerne i
  • 100 g
    flækærter
  • 100 g
    knuste hvedekerner
Drikkevare
  • 8 dl
    mælk, se efter Nøglehullet
  1. 1
    Aftenen før:
    Sæt flækærterne i blød i rigeligt vand. Sæt dem i køleskabet.
  2. 2
    Kom vand i en stor skål.
  3. 3
    Oplæs gæren i vandet.
  4. 4
    Tilsæt rapsolie, fuldkornshvedemel, salt, hvedemel og kikærtemel. Hold til af hvedemelet tilbage. Tilsæt indtil dejen er lind.
  5. 5
    Ælt dejen godt på køkkenbordet eller i en røremaskine.
  6. 6
    Kom husholdningsfilm over skålen.
  7. 7
    Kom flækærter i en blender, blend dem godt.
  8. 8
    Lad dejen hæve i 45 minutter et lunt sted.
  9. 9
    Kom bagepapir på en bageplade.
  10. 10
    Skær dejen i grove boller, ca. 20 stk.
  11. 11
    Rul hver bolle i flækærter og knuste hvedekerner.
  12. 12
    Læg bollerne på bagepladen og lad dem efterhæve i 20 minutter.
  13. 13
    Tænd ovnen på 190 grader varmluft.
  14. 14
    Bag bollerne i ca. 30 minutter.
  15. 15
    Tjek om bollerne er færdigbagte. Hvis de lyder hult, når du banker dem under bunden, er de færdigbagte.
  16. 16
    Lad dem køle af på en bagerist.
  17. 17
    Server 1 bolle og 1 glas mælk (2 dl) til hver person.