Skip to the content

mandler

Ernæring

Du finder mandler i midten af madpyramiden. Mandler har et højt indhold af protein og kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne fungerer også som kroppens byggesten til dine muskler og væv. Mandler har også et højt indhold af ”de sunde fedtstoffer” fra planter, men derfor også et højt fedtindhold. Derfor indeholder rigtig meget energi, så du bør ikke spise mandler i store mængder. Mandler er en god kilde til vitamin E, som styrker dit immunforsvar. De indeholder også flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Mandler er også en god kilde til en lang række af de nødvendige mineraler: kalk, jern, zink og fosfor styrker dine knogler og dit blodomløb, mens magnesium hjælper din krop med at optage kalk og afhjælpe kramper i musklerne. Kalium og mangan styrker hhv. dit blodomløb og dit immunforsvar. Med det høje indhold af mineraler er mandler et godt næringsstof-boost og et godt tilbehør til f.eks. salater og vegetarretter. Fedtindholdet i mandlerne kan desuden hjælpe din krop med at optage nogle af vitaminerne fra resten af måltidet. Vælg mandler uden tilsat salt.

Anvendelse

Mandler vækker minder om julens fristelser, men prikker også til længslen efter middelhavsferie. Ingen nødder er delikate og anvendelige som mandler. De er fulde af olie, som giver en fyldig og fugtig konsistens og gør dem uundværlige i konditorkager. Lav din egen marcipan af malede mandler og sukkerlage, eller rist mandler i sukker på en pande, så de bliver til brændte mandler. Kast dig ud i en kold spansk mandelsuppe med hvidløg, eller rist mandler med salt og smør, og du har sprøde snacks. Skab spil i din salat eller gryderet med en håndfuld knasende mandler, eller drys sprøde mandelsplitter over laks eller kylling.

Opbevaring

Mandler bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig nødder, kerner og frø i direkte sollys.

Mellemmåltid

Figner og mandler

Et par tørrede frugter og nødder er et bedre alternativ til slik og andre snacks.

Mellemmåltid

Frugtsalat med ristede mandler

Frisk frugtsalat med ristede mandler er et godt mellemmåltid sidst på aftenen. Vælg gerne frugt...

Morgenmad

Havregrød med rabarber og nødder

Havregrød giver dig masser af fuldkorn. Med en solid omgang havregrød får du en god start på da...