Det engelske ord for jordnødder er peanuts. Du kan få jordnødder både med og uden skal.
jordnødder
Kendetegn
Ernæring
Du finder jordnødder i midten af madpyramiden. Jordnødder har et højt indhold af protein og kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne fungerer også som kroppens byggesten til dine muskler og væv. De har også et højt indhold af ”de sunde fedtstoffer” fra planter, men derfor også et højt fedtindhold. Derfor indeholder jordnødder meget energi, så du bør ikke spise nødderne i store mængder. Jordnødder er en god kilde til vitamin E, som styrker dit immunforsvar. De har også et højt indehold af flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Jordnødder er også en god kilde til en lang række af de nødvendige mineraler. Kalium, fosfor, jern, kobber, zink, mangan, krom og selen styrker dine knogler, dine muskler, dit blodomløb og dit immunforsvaret. Magnesium hjælper din krop med at optage kalk og kan hjælpe mod kramper i musklerne. Vælg jordnødder uden tilsat salt.
Anvendelse
Spis jordnødder som de er, eller brug dem i bagværk, desserter, til dressinger, saucer og til peanutbutter. Ristede jordnødder er også gode som drys på asiatisk inspirerede retter. Peanutbutter kan du for eksempel bruge til sandwichs og til kyllingespyd.
Opbevaring
Jordnødder bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig nødder, kerner og frø i direkte sollys. Du kan med fordel opbevarer dem (uden skal) i fryseren, det forlænger holdbarheden.
Sæson
Jordnødder høstes ikke i Danmark, butikkerne køber dem fra andre lande.