Skip to the content

lever

Kendetegn

Du kan spise lever fra kalv, okse, svin, lam og fjerkræ.

Ernæring

Du finder lever øverst i madpyramiden sammen med kødprodukterne. Lever er magert kød og en god kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Lever er magert kød. Lever er en god kilde til vitamin K, som hjælper dine sår med at hele og styrker dine knogler. Lever fra køer har et højere indhold af vitamin K, end lever fra gris, kylling og fisk. Samtidig er lever en god kilde til B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Heraf har lever især et højt indhold af folat og B12. Folat hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, din hud og dit DNA, og B12 styrker dine nerver og er vigtigt for dit blod. Lever har også et højt indhold af mineralerne kalium, fosfor og jern, som styrker dit blod. Samtidig er det en god kilde til zink, selen og mangan, som styrker dit hår, dine knogler og negle, og dit immunforsvar, og jod, som hjælper din fordøjelse. Lever er en god kilde til en lang række vitaminer og mineraler, som holder din krop sund. Kyllingelever har et lavere indhold af vitaminerne og mineralerne, end okse- og griselever, men er stadig en god kilde.

Anvendelse

Du skal flå bindevævshinderne, som omgiver leveren, af. Du kan spise lever helstegt, stegt i skiver eller bruge lever til leverpostej og paté. Kalvelever har en særlig mild og sød smag.

Opbevaring

Lever kan opbevares 1-2 dage i køleskab. På frost kan lever holde sig i ca. 3-4 måneder. Optø lever langsomt, helst i køleskab, for at opnå den bedste kvalitet. Tilberedt mad kan holde sig 4 dage i køleskab.