Skip to the content

kalkun

Ernæring

Du finder kalkun øverst i madpyramiden sammen med kødprodukterne. Kalkun er en god kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Kalkun er magert og kaldes populært for “hvidt kød”. Det er kød, som ikke øger din risiko for at få en blodprop, mens det “røde kød” fra bl.a. køer og grise øger din risiko. Vingerne og lårene indeholder lidt mere fedt end kyllingebryst, og skindet har et højt fedtindhold. Det magre kalkunbryst er en god kilde til proteiner, uden at det samtidig har et højt energiindhold. Undgå kalkunkød med skind på, hvis du vil tabe dig. Kalkunkød indeholder de fleste af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har kalkunkød især et højt indhold af B12, som styrker dine nerver. Samtidig er kalkun en god kilde til mineralerne kalium, fosfor, zink og selen. Mineralerne styrker dit blodomløb, dine knogler og dit immunforsvar.

Anvendelse

Når kalkunkød er på gaflen, er det svært at forestille sig, at kødet stammer fra en fugl, som er kendt for sin aggressive fremtoning og eksplosive kaglen. For kalkunkød skal ikke tæmmes. Tværtimod er det mildt og tørt og tager taknemmeligt imod krydderier, som kan sætte fut i smagen. Der er masser af kød på en kalkun, og du kan få den i mange forskellige udskæringer, f.eks. kalkunbryst, kalkunfilet og kalkunschnitzler. Kalkun er den magreste type fjerkræ og er værdsat for dette, men går omvendt heller ikke af vejen for en god sovs, bacon eller f.eks. flødekartofler. Brug kalkun i gryderetter, pastasovse, salater og sandwiches. Eller spis den farseret med waldorfsalat og brunede kartofler.

Opbevaring

En kalkun kan opbevares 2-3 dage i køleskab. På frost kan en hel kalkun holde sig i ca. 8 måneder. Er den udskåret, forkortes holdbarheden i fryseren til 6 måneder. Optø kødet langsomt, helst i køleskab, for at opnå den bedste kvalitet. Tilberedt mad kan holde sig 4 dage i køleskab. Hold fjerkræ adskilt fra andre fødevarer for at forhindre spredning af bakterier