Skip to the content

hane

Kendetegn

Haner, der bliver solgt som hanekyllinger, vejer mellem 600-800 gram, mens unghaner vejer omkring 1500 gram. Unghaner skal mindst være 90 dage gamle, når de bliver slagtet. Unghaner er større og mere kødfulde end almindelige kyllinger. Haner kan også slagtes når de er kønsmodne. Så vejer de 2000-3000 gram.

Ernæring

Du finder kød fra høns og haner øverst i madpyramiden sammen med kødprodukterne. Hanekød er en god kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Kød fra fjerkræ er magert og kaldes populært for “hvidt kød”. Det er kød, som ikke øger din risiko for at få en blodprop, ligesom det “røde kød” fra bl.a. køer og grise gør. Vingerne og lårene indeholder lidt mere fedt end kyllingebrystet, og skindet har også et ret højt fedtindhold. Hanekød indeholder de fleste af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har kødet især et højt indhold af B12, som styrker dine nerver. Samtidig indeholder hanekød mineralerne kalium, fosfor og selen. Mineralerne styrker dit blodomløb og dit immunforsvar. Det magre kød er en god kilde til proteiner, uden at det samtidig har et højt energiindhold. Undgå fjerkræ med skind på, hvis du vil tabe dig.

Anvendelse

Du kan spise hane, ligesom du spiser kylling for eksempel kogt eller stegt.

Opbevaring

En hane kan opbevares 2-3 dage i køleskab. På frost kan en hel hane holde sig i ca. 10 måneder. Er den udskåret, forkortes holdbarheden i fryseren til 6 måneder. Optø kødet langsomt, helst i køleskab, for at opnå den bedste kvalitet. Tilberedt mad kan holde sig 4 dage i køleskab. Hold fjerkræ adskilt fra andre fødevarer for at forhindre spredning af bakterier