Skip to the content

pastinak

Kendetegn

Pastinakken har en tynd lysebrun skræl og et fast hvidt kød. Den ligner persillerod, men persillerod har ikke den dybe rand rundt i toppen, som pastinakken har. Hvis du vil se forskel, så husk reglen: Pastinakken skal ned med nakken. Smagen er let sødlig, krydret og nøddeagtig.

Ernæring

Du finder pastinakker nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Pastinakker har et højt indhold af kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Pastinakker er en god kilde til vitamin E og flere af B-vitaminerne. E-vitaminerne styrker dit immunforsvar, og B-vitaminerne hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Vær dog opmærksom på at spise pastinakkerne sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage E-vitaminerne. Pastinakker er også en kilde til mineralerne kalium og fosfor, som styrker dit blodomløb og dine knogler og hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Pastinakker gør din krop mæt og holder dit blodsukker stabilt.

Anvendelse

Skyl og skræl pastinakken. Spis den rå, dampet, kogt, stegt eller bagt.

Opbevaring

Tag pastinakkerne ud af posen og put dem i en plastikboks. Opbevar dem i grøntsagsskuffen i køleskabet, så holder de sig bedst. Pastinakker holder sig i temperaturer på 2-6 grader. Pastinakker kan holde cirka 1 uge.

Sæson

August-april. Pastinakken bliver ikke dyrket ikke i varme lande. Den skal have frost for at udvikle sin smag.