Skip to the content

bønnespirer

Kendetegn

Bønnespirer er helt små babyplanter af for eksempel mungbønner, linser, kikærter eller lucerne.

Ernæring

Du finder bønnespirer nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Bønnespirer indeholder mest vand og har derfor et meget lavt energiindhold (meget få kalorier). Bønnespirer er en god kilde til vitaminerne C, K og folat, som er er en af B-vitaminerne. Vitaminerne styrker dine øjne, immunforsvar, røde blodceller, hud og DNA. De er også en god kilde til en lang række af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Vær dog opmærksom på, at nogle af C- og B-vitaminerne forsvinder ved tilberedning, og på at spise bønnespirer sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage K-vitaminerne. Bønnespirer har et højt indhold af mineralet fosfor, som styrker dit blodomløb. Desuden kan bønnespirer bidrage til din indtagelse af kalium og magnesium, som styrker dit blodomløb, kan sænke dit blodtryk, afhjælpe kramper i musklerne, og hjælper din krop med at optage kalk. Bønnespirer gror under betingelser, der er gode for flere bakterier. Derfor bør du altid blanchere eller vaske bønnespirer grundigt, før du spiser dem.

Anvendelse

Du kan spise bønnespirer rå eller bruge dem i varme i wokretter, grønsagsretter eller i supper. De skal først tilsættes til sidst. Så bliver de ikke bløde og slatne.

Opbevaring

Opbevar bønnespire indpakket i en plastikpose i køleskabet. Bønnespire kan fryses, men skal først blancheres. Bønnespirerne mister sin sprødhed ved blanchering og egner sig derfor bedst til sammenkogte retter eller lignende.

Sæson

Bønnespirer kan dyrkes i Danmark året rundt