Skip to the content

hyben

Ernæring

Du finder hyben i midten af madpyramiden sammen med frugter og bær. Hyben har et højt indhold af energi (flere kalorier) sammenlignet med andre frugter og bær. Hyben er samtidig en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Hyben er bær, som indeholder frugtsukker. Spis derfor ikke store mængder hyben. Hyben er også en god kilde til vitamin A og C, som styrker dine øjne og dit immunforsvar. De har samtidig et højt indhold af mineralerne kalium, kalk, jod og mangan. Kalium styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk. Kalk, jod og mangan styrker dine knogler, fordøjelse og immunforsvar. Hyben kan også bidrage til din indtagelse af magnesium og fosfor, som også styrker dit blodomløb, hjælper din krop med at optage kalk, og kan afhjælpe kramper i musklerne. Hyben er kendt for at kunne styrke leddene hos personer med gigt, men den effekt er stadig ikke bekræftet af forskningen.

Anvendelse

Hyben har en mild, men særegen, let parfumeret smag, hvilket gør dem mest velegnet til syltning, marmelade, chutney, snaps eller som smagsgiver i desserter,suppe og kager. Hyben er ikke spiselige i rå tilstand og kernerne skal fjernes tilberedning. Efter kogning kan de pureres eller koges til en tyk kompot. Hyben smager umådelig lækkert i kombination med fx mandler, honning, citrus, fløde eller yoghurt. Hyben er i sæson fra juni til august, afhængig af sorten. Hybenblomster er utrolig velduftende og kan bruges som smuk bordpynt eller som pynt i salaten.

Opbevaring

Pak hyben ind i en plastikpose og opbevar den i køleskabet hvor de kan holde sig ca. 14 dage.