Skip to the content

perlespelt

Kendetegn

Spelt er en ældgammel hvedesort. Spelt bliver også kaldt for en urhvede. Perlespelt er polerede speltkerner. Perlespelt er et sundt alternativ til ris, men er ikke et fuldkornsprodukt, fordi hele kornet ikke er med.

Ernæring

Du finder perlespelt i midten af madpyramiden sammen med kornprodukterne. Perlespelt er speltkerner, hvor skaldelene er delvist polerede af, så det er ikke et fuldkornsprodukt. Perlespelt er en god kilde til energi og de har et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt, og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Perlespelt er en god kilde til B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller og dit DNA. Perlespelt har også et højt indhold af mineralerne kalium, fosfor, jern, zink, mangan, kobber og selen, som styrker dine knogler, muskler, dit blod og dit immunforsvar, og giver din krop energi. Samtidig er perlespelt en god kilde til mineralet magnesium, som hjælper din krop med at optage kalk og kan afhjælpe kramper i musklerne.

Anvendelse

Kog perlespelt i cirka 20 minutter. Perlespelt smager godt i salat, supper og gryderetter.

Opbevaring

Perlespelt bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i dit køkkenskab. Opbevar aldrig perlespelt i direkte sollys. Kogt perlespelt og andre madrester kan holde sig ca. 4 dage i køleskabet. Pak madresterne ind i en tætlukkende beholder.

Aftensmad

Torsk og citrussalat

Bland citrusfrugter i din perlespelt. Det giver et dejligt friskt pift.