Skip to the content

mungbønner

Kendetegn

De mest populære bønner til dyrkning af bønnespirer. Kaldes også for mingbønner.

Ernæring

Du finder mungbønner nederst i madpyramiden sammen med bælgfrugterne. Mungbønner er en god kilde til energi, og de har et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Mungbønner er en kilde til vitamin K, som hjælper dine sår med at hele og styrker dine knogler. De har også et højt indhold af flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, din hud og dit DNA. Samtidig er mungbønner en kilde til mineralerne kalk, kalium, fosfor, jern og zink som hjælper din krop med at vedligeholde dine knogler, muskler, dit blodomløb og dit immunforsvar. De er også en kilde til magnesium, som hjælper din krop med at optage kalk fra resten af måltidet, og som kan afhjælpe kramper i musklerne.

Anvendelse

Skyl bønnerne grundigt og kog dem i cirka 15-30 minutter. De skal ikke ligge i blød, før du koger dem. Brug bønnerne ligesom linser, blandt andet i sammenkogte retter, salater, supper, postejer og puréer. Sørg for masser af grøntsager og krydderier, ellers kan bønner godt blive tung kost.

Opbevaring

Mungbønner bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig bønner, linser og ærter i direkte sollys. Efter kogning og tilberedning bør mungbønnerne opbevares på køl. Her kan de holde sig i ca. 4 dage.