Skip to the content

gule ærter

Kendetegn

Du kan få gule ærter hele eller afskallede og flækkede. De afskallede og flækkede bliver kaldt for flækærter.

Ernæring

Du finder gule ærter nederst i madpyramiden sammen med bælgfrugterne. Gule ærter er en god kilde til energi, og de har et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Gule ærter er en god kilde til flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, din hud og dit DNA. Samtidig er gule ærter en kilde til mineralerne fosfor, jern, zink og mangan som hjælper din krop med at vedligeholde dit blodomløb og dit immunforsvar. De er også en kilde til magnesium og selen. Magnesium hjælper din krop med at optage kalk fra resten af måltidet, og kan desuden afhjælpe kramper i musklerne, mens selen styrker dit hår og dine negle.

Anvendelse

Sæt ærterne i blød i mindst 10-12 timer. Flækkede ærter skal du ikke sætte i blød. Hele ærter skal koge i cirka 1 ½ time. Flækkede ærter skal koge i cirka 1 time.
Gule ærter kan du bruge til blandt andet ærtesuppe og ”gule ærter” med grøntsager, medisterpølse og flæsk. De har en fin og let sødlig smag.

Opbevaring

Gule ærter bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig bønner, linser og ærter i direkte sollys. Efter kogning og tilberedning bør gule ærter opbevares på køl. Her kan de holde sig i ca. 4 dage.