Fisk

Hvor meget skal jeg spise?
Spis 350 gram fisk og skaldyr om ugen. Det svarer til at spise fisk mindst to gange om ugen til aftensmad, og flere gange om ugen som pålæg. Mindst 200 g skal være fed fisk som sild, laks, makrel og ørred. 
 

Hvor meget er 350 gram?

350 g kan på en uge for eksempel være:

1. To fiskefrikadeller
    En laksesteak
    En skive rugbrød med makrel
    En halv skive rugbrød med fiskefilet


2. En torskesteak
    En laksesteak
    En hel skive rugbrød med torskerogn
    En halv skive rugbrød med fiskefilet  

 
Hvad skal jeg vælge når jeg spiser fisk?
Varier mellem de fede og de magre typer. Fede fisk er for eksempel makrel, sild og laks, mens magre fisk kan være torsk, rødspætte og sej.

Både fersk, frossen og fisk på dåse er godt. Vitaminer og mineraler forsvinder ikke, fordi fisk bliver frosset.  Fede fisk kan holde sig i fryseren i cirka tre måneder, mens magre fisk kan blive frosset ned i op til seks måneder. Fede fisk kan komme til at smage harsk, hvis de ligger for længe i fryseren. Smagen kan variere mellem frosne fisk. Optø frosne fisk og skaldyr i køleskabet. Så bevarer de smagen og kvaliteten bedst.

Vælg gerne de fisk, der er MSC-mærket. Mærket er din garanti for, at fisken er fanget på en bæredygtig og miljøvenlig måde. Fisk, der er truet af udryddelse er haj, havkat, havtaske, helleflynder, rødfisk, sværdfisk, tilapia, tun (bøffer), tigerrejer/kæmperejer, viktoriabras, ål og torsk der ikke stammer fra Barentshavet eller den østlige Østersø.  Vælg ikke disse fisk.

Fisk og ernæring
Fisk har et højt indhold af vigtige næringsstoffer. Fisk er særligt rige på D-vitamin, jod og selen. Især de fede fisk indeholder også sunde fiskeolier - de såkaldte n-3 fedtsyrer. Mange får for lidt D-vitamin, jod og muligvis også selen. Hvis du spiser 350 gram fisk om ugen, får du mere D-vitamin, men det kan være svært at få nok gennem maden alene.

Fisk kan være fede og magre, mens skaldyr normalt er fedtfattige. Magre fisk indeholder mindre end to gram fedt pr 100 gram, mens fede fisk indeholder mere end otte gram fedt pr 100 gram. Fisk er generelt relativ fedtfattige.

Fisk kan være forurenet med blandt andet dioxin og kviksølv. Der, hvor forureningen er størst, er det forbudt at fiske. Der er større fordele ved at spise både flere og forskellige slags fisk, end der er risiko ved forurening. Hvis du spiser meget fisk, så vælg de magre fisk eller fisk, der er opdrættet. De indeholder mindre af de farlige tungmetaller. Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, og børn under fjorten år må maksimum spise 100 gram rovfisk om ugen. Børn under tre år må maksimum spise 25 gram. Rovfisk kan for eksempel være rokke, helleflynder, gedde, aborre, sandart og tun (både tunbøffer og dåsetun).

Fisk og klima
Vælg ferske fisk og skaldyr frem for frosne. Der er stor variation i klimaaftrykket for fisk. Generelt har ferske fisk og skaldyr et klimaaftryk på mellem et og tre kilo CO2 ækvivalenter pr kilo produkt, mens frosne fisk og skaldyr har et større klimaaftryk på mellem tre og ti kilo CO2 ækvivalenter pr kilo produkt. Hummer har det største klimaaftryk på tyve kilo CO2 ækvivalenter pr kilo produkt.