Skip to the content

rosenkål

Ernæring

Du finder rosenkål nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Rosenkål har et højt indhold af kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Rosenkål er en kilde til vitamin C, K, flere af B-vitaminerne og folat, som også er en af B-vitaminerne. Vitaminerne i rosenkål styrker dit immunforsvar, røde blodceller, hud, DNA og og knogler, og hjælper dine sår med at hele og din krop med at omdanne maden til energi. Rosenkål kan desuden bidrage til din indtagelse af vitamin E, som også styrker dit immunforsvar. Vær dog opmærksom på at spise rosenkålen sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage E- og K-vitaminerne. Vær også opmærksom på, at nogle af B- og C-vitaminerne forsvinder ved tilberedning. Rosenkål har også et højt indhold af mineralerne kalium og fosfor, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk.

Anvendelse

Mange forbinder rosenkål på tallerkenen med en blandet fornøjelse. Måske skyldes det de små kålhoveders skarpe og kålagtige lugt og smag, som vi især kender kogte og i følgeskab med kød, sovs og kartofler. Men rosenkål fortjener en plads længere fremme i det danske køkken. Kog dem et par minutter eller skær dem i kvarte og steg dem på panden. Smag til med bacon eller løg, ligesom tyskerne gør. Eller riv muskatnød og ost over rosenkål som i Belgien, og bland dem med hakkede valnødder. Rosenkål er lidt bitre og tager med glæde imod en dressing med f.eks. appelsin- eller citronsaft og honning. Ristede nødder klæder også rosenkål.

Opbevaring

Opbevar kål i en plastikpose eller anden tætsluttende beholder i køleskabet. Kål kan fryses. Blancher de hele rosenkål i 2-4 minutter og frys dem så indpakket i en plastikpose. Brug de optøede kål i f.eks. gryderetter, supper eller wok.

Sæson

Friske rosenkål er i sæson fra oktober til marts.

Aftensmad

Makrel i kål med kartofler, champignon og dild

Fisk er nemt og hurtigt at tilberede. Prøv bare denne opskrift, hvor alt kommer i ét fad.