Skip to the content

rødkål

Ernæring

Du finder rødkål nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Rødkål indeholder mest vand, og har derfor et meget lavt energiindhold (meget få kalorier). Samtidig er rødkål en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Rødkål har et højt indhold af vitaminerne K og C, som styrker dine knogler og immunforsvar, og som hjælper dine sår med at hele. Vær dog opmærksom på at spise rødkålen sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage K-vitaminerne. Samtidig er rødkål en kilde til kalium, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk. Det tyder også på, at rødkål beskytter dine celler mod for meget kolesterol fra din mad.

Anvendelse

Med sin lidenskabelige farve varmer den i mængden af vinterblege grøntsager og har vakt gensynsglæde på det tilbagevendende danske julebord i mere end 100 år. Rødkål har altid været beundret for sin dekorative farve og smager let bitter, når den er rå. Men rødkål optræder mest i sursøde forklædninger. For rødkål mister nemt sin kulør under tilberedningen, og kun syrlige ingredienser som frugt, eddike og vin kan få den til at bevare sin farve. I Danmark koger vi typisk rødkål med sukker, eddike og ribssaft og serverer rødkålen varm som tilbehør til traditionelt kød som frikadeller og flæskesteg. Afkølet er den også en klassiker på smørrebrød. Rødkål er sej i forhold til andre kål, men du kan sagtens spise den rå, hvis du snitter den fint. Lad den bidrage med sprødhed i en grov vintersalat f.eks. med en dressing af balsamico- eller rødvinseddike, olie og honning. Eller bland rå rødkål med olie-eddikedressing, appelsinfileter og valnødder som et forfriskende supplement til varm rødkål.

Opbevaring

Opbevar kål i en plastikpose eller anden tætsluttende beholder i køleskabet. Kål kan holde sig længe, helt op til 3 uger. Kål kan fryses, men skal først snittes og dernæst blancheres. Frys kål i en plastikpose. Brug den optøede kål i f.eks. gryderetter, supper eller wok.