Skip to the content

rødbede

Ernæring

Du finder rødbeder nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Rødbeder er en kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Rødbeder har et højt indhold af vitamin C og B-vitaminerne tiamin og folat. Vitaminerne i rødbeder styrker dit immunforsvar, røde blodceller, hud og DNA og hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning. Samtidig er rødbeder en kilde til mineralet kalium, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk.

Anvendelse

Herhjemme har vi tradition for syltede rødbeder, som fuldender leverpostejmaden på en dansk frokosttallerken. Med sin lidenskabelige farve og sure smag spiller skiverne op til dansk smørrebrød, frikadeller og skipperlabskovs. Men rødbede kan også gøre et væld af andre retter til farverige oplevelser. Skræl den, riv den rå og bland den i græsk yoghurt med hvidløg til en rød tzatziki. Eller skær rødbeder i stave, bag dem en lille time i ovnen med balsamico og olie ved 200 grader, og nyd dem som tilbehør til kød. Du kan også gøre som i Rusland og bringe rødbederne i kog til en traditionel Borsjtj-suppe.

Opbevaring

Tag rødbederne ud af posen og put dem i en plastikboks. Opbevar dem i grøntsagsskuffen i køleskabet, så holder de sig bedst.

Sæson

Friske rødbeder er i sæson fra august – marts.

Mellemmåltid

Rødbedesalat med æble og hakkede nødder

Lav en stor portion rødbedesalat og brug resten til mellemmåltider, frokost eller aftensmad. En...

Mellemmåltid

Pink snegle

En snegl stoppet med fibre og grønt. Bag en stor portion og kom i fryseren. Så har du altid et ...

Frokost

Leverpostej med råkost, voksen

Leverpostej med rødbede, en rigtig klassiker, her i en sommerfortolkning