Skip to the content

avocado

Kendetegn

Pæreformet, grøn. Tryk lidt i toppen af avocadoen, den må ikke være helt hård.

Ernæring

Du finder avocado nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Avocado er en grov grøntsag og har et højt indhold af kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. De er også en god kilde til energi, fordi de indeholder meget af “det sunde” fedt fra planter, men samtidig har de et højt indhold af de mindre sunde typer fedt, så du bør ikke spise avocado hver dag. Avocado er en kilde til de fleste af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, din hud og dit DNA. Det høje fedtindhold i avocadoer hjælper desuden din krop med at optage de fedtopløselige vitaminer fra resten af måltidet. Avocado er også en kilde til mineralerne kalium, kobber og mangan. Mineralerne styrker især dit blod, din hud og dit immunforsvar.

Anvendelse

Skær den over i to halve. Fjern stenen med en kniv. Løft kødet ud af skallen med en ske. Skær avocado i skiver på rugbrød eller til salat eller mos den med en gaffel til avocadocreme. Dryp den med lidt citronsaft, så bliver den ikke brun. Avocadoen er værdsat for sin milde, nøddeagtige smag og sit bløde frugtkød, der giver fylde og cremet konsistens til dips, salater og andre kolde retter. Avocado spiller især godt sammen med salte madvarer som skinke og fisk. Prøv også moset avocado med salt på rugbrød. Eller mos en avocado og smag til med løg, chili, limesaft og hvidløg for den klassiske mexicanske dip guacamole.

Opbevaring

Opbevar avocado på køkkenbordet, ikke i køleskab. Undgå at opbevare avocado sammen med tomater, æbler eller citrusfrugter. Det får den til at modne hurtigere og forkorter holdbarheden. Når avocadoen er moden, kan den holde sig 2-3 dage.

Sæson

Butikkerne køber avocado fra andre lande og har dem hele året.

Frokost

Fuldkornspita med avocadocreme

Avocado indeholder godt med det sunde fedt og har en dejlig smag. Husk at vælge fuldkorn, når d...

Mellemmåltid

Rugbrød med tahin og avocado

Tahin er lavet af sesamfrø, det har en skøn, fed og fyldig smag

Mellemmåltid

Ristet rugbrød med avocado og mandler

Skøn blød avocado med sprødt rugbrød.