Skip to the content

artiskok

Ernæring

Du finder artiskok nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Artiskok indeholder kun lidt energi (få kalorier), og er samtidig en kilde til proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv, og som gør din krop mæt. Artiskok har et højt indhold af vitamin C, som styrker dit immunforsvar. Vær dog opmærksom på, at nogle af vitaminerne forsvinder ved tilberedning. Desuden er artiskokker en god kilde til mineralerne kalium, kalk, fosfor og jern, som styrker dit blodomløb og dine knogler og kan sænke dit blodtryk, samt magnesium, som kan afhjælpe kramper i musklerne og hjælper din krop med at optage kalk. Artiskokker er sunde for blodet og kan hjælpe din krop med at sænke dit kolesteroltal.

Anvendelse

Forgudet gennem tiderne af romere, fyrster og herremænd har artiskok for længst fundet sin plads i køkkenet som en delikatesse. Anret en kogt artiskok på en tallerken. Ryk et blad af, og dyp den nederste del af bladet i en sauce eller dressing. F.eks. smørsauce med friske krydderurter eller en olie/eddikedressing med hvidløg. ’Sug’ kødet ud af bladet, og spis kødet. Kassér resten af bladet. Gør det samme med alle bladene, indtil ”skægget”, som er artiskokkens støvdragere, kommer til syne. Skær eller løft skægget af, og du er nået ind til artiskokkens skatkammer – artiskokbunden. Nyd den med resten af dressingen. Brug også artiskokbunde eller artiskokhjerter til artiskokcreme, som er alletiders til laks eller i en sandwich. Eller spis artiskokhjerter i salater, på pizza eller til citronkylling.

Opbevaring

Artiskokker bør opbevares på køl. Pak dem ind i en plastikpose eller stil dem med stilken i en skål med vand. Tilberedte artiskokker bør opbevares på køl, hvor de kan holde sig 2-3 dage. Artiskokker på dåse kan opbevares i køkkenskabet. De kan holde sig 2-3 år.