Skip to the content

solbær

Kendetegn

Solbær er små, runde, sorte bær med en blårød saft. Solbær har karakter og kant. Børn og barnlige sjæle kan blive helt forskrækkede over den skarpe solbærsmag. Vi danskere vil ikke altid udfordres, så vi indtager mest solbær som saft. Svenske kødboller ville ikke være det samme uden tyttebær. Hvorfor ikke genopfinde solbærret til flæskesteg, på sommerens salater med spinat eller som skønt, gammeldags solbærsyltetøj, der løber ned ad fingrene. Prøv en håndfuld solvarme solbær direkte fra busken og oplev smagskræfterne. Der er god grund til at skovle solbær i sig. Engelske frugtavlere har lanceret solbærret som superfrugt nr. 1, altså den frugt, der indeholder flest sunde næringsstoffer. Også danske forskere har rettet luppen mod solbærret. Det har meget højt indhold af antioxidanter og er en stor kilde til C-vitamin, som også er en antioxidant. Laboratorieforsøg indikerer, at solbær virker forebyggende på hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Ernæring

Du finder solbær i midten af madpyramiden sammen med frugter og bær. Solbær indeholder mere energi (flere kalorier), end mange andre bær. Solbær er en god kilde til kostfibre og protein. Kostfibrene gør din krop mæt, og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Solbær er en god kilde til vitamin E og C, som styrker dit immunforsvar. De er også en god kilde til mineralerne kalium og mangan, som styrker dit blodomløb og immunforsvar og kan sænke dit blodtryk. Samtidig kan solbære være en kilde til B-vitaminer og mineralerne kalk, magnesium, fosfor og jern. Derfor kan solbær hjælpe din krop med at omdanne maden til energi og styrke dine knogler, blodomløb, hud og DNA. Mineralerne kan desuden afhjælpe kramper i knoglerne, hjælpe din krop med at optage kalk, og sænke dit blodtryk. Solbær kan gøre dig i godt humør og forbedre din opmærksomhed, fordi de kan regulere dopamin og serotonin i hjernen.

Anvendelse

Brug solbær som rystebær, til marmelade, gelé, kompot, grød og i bagværk. Ernæring Solbær indeholder blandt andet A-vitaminet beta-caroten, C-vitamin, E-vitamin og mineralerne kalium, jod og selen.

Opbevaring

Solbær smager bedst, når de ikke har været i køleskabet og skal helst spises straks. Kom dem i køleskabet, hvis de skal holde lidt længere, men tag dem ud ca. 1 time inden de skal spises, så smager de af mere. Husk at fjerne stødte og dårlige solbær inden opbevaring. Solbær fryses og anvendes til f.eks. marmelade eller smoothies. Fjern stilkene inden frysning, og drys dem evt. med sukker, så de kan skilles ad. Frys solbær i en frysepose.

Sæson

Høstes i Danmark: Juli-august.

Mellemmåltid

Smoothie med bær

Bær og et magert surmælksprodukt giver et nemt mellemmåltid fyldt med vitaminer og mineraler.

Aftensmad

Havregrød med æble og solbær

Grød er nemt og mættende og kan sagtens spises til andet end morgenmad. Havregryn er nederst i ...