Skip to the content

rugbrød

Ernæring

Rugbrød indeholder masser af fibre og fuldkorn, som er med til at give en god mæthedsfølelse og holde maven i gang. Rugbrød indeholder også en lang række vitaminer og mineraler, blandet andet B-vitaminer, kalium og fosfor. 
Rugbrød indeholder både vandopløselige kostfibre og vanduopløselige kostfibre. De vandopløselige kostfibre giver en god mæthedsfornemmelse, fordi de er med til at danne en slags gel i mavesækken. Gelen gør, at næringsstofferne optages langsommere i kroppen. De vandopløselige kostfibre bidrager også til at sænke blodets indhold af kolesterol.  
Vanduopløselige kostfibre sørger for, at madens transporttid gennem tarmen ikke bliver for lang og holder dermed maven i gang. Fordelene ved den hurtige transporttid er desuden, at det nedsætter giftige stoffers kontakt med tarmvæggen, derfor er risikoen mindre for at optage de giftige stoffer, for eksempel tungmetaller.

Anvendelse

Rugbrød er godt under al slags pålæg, ost og varm mad, for eksempel æggekage eller biksemad. Rugbrød kan rives ovenpå ymer og surmælksprodukter og bruges til rugbrødslagkage. Rugbrød kan også dyppes i god olivenolie i stedet for hvidt brød.

Opbevaring

Opbevar rugbrød i køleskabet. Rør kun ved de skiver du skal bruge. Når pakken med rugbrød er åbnet, kan rugbrød holde sig nogle dage. Hvis du selv bager rugbrød, skal du lade brødet køle af, før du pakker det ind. På den måde undgår du, at der kommer kondensvand på indersiden af posen. Kondensvand gør, at brødet hurtigere får mug. Rugbrød kan fryses ned i maksimum 6 måneder.

Aftensmad

Sommersuppe med croutons

Lav en dejlig og fyldig suppe på bønner og linser. Sommergrøntsagerne er prikken over i´et. Hus...

Mellemmåltid

Pure af ærter med rugbrødskiks

Lav dit daggamle rugbrød til sprøde kiks og server med en cremet pure af ærter.