Skip to the content

hvedekerner

Kendetegn

Et fuldkornsprodukt. Det betyder at hele kernen er med. Hvedekerner kan være hele eller knækkede. Kan bruges som alternativ til ris.

Ernæring

Hvedekerner findes i midten af madpyramiden sammen med kornprodukterne. Hvedekerner er et fuldkornsprodukt. De er en god kilde til energi og har et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt, og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Hvedekerner er en god kilde til vitamin K, som hjælper dine sår med at hele og styrker dine knogler. K-vitamin kan kun optages i din krop sammen med noget fedt, så vær opmærksom på at spise hvedekernerne sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage K-vitaminerne. Hedekerner har også et højt indhold af de fleste af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som styrker dine røde blodceller, din hud og dit immunsystem. Samtidig er hvedekerner en vigtig kilde til mineralerne kalium, fosfor, jern og zink, som styrker dine knogler. De har også et højt indhold af magnesium, som hjælper din krop med at optage kalk, og som kan afhjælpe kramper i musklerne.

Anvendelse

Overhæld kernerne med kogende vand, eller sæt dem i blød. Kog dem efter anvisningen på pakken. Brug for eksempel hvedekerner i salater, supper eller som tilbehør til kød og fisk.

Opbevaring

Hvedekerner bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i dit køkkenskab. Opbevar aldrig hvedekerner i direkte sollys. Kogte hvedekerner og andre madrester kan holde sig ca. 4 dage i køleskabet. Pak madresterne ind i en tætlukkende beholder.