Skip to the content

havregryn

Kendetegn

Havregryn er afskallede, valsede korn af havre.

Ernæring

Gryn har et højt indhold af kostfibre, et lavt indhold af fedt, og indeholder ikke noget tilsat sukker. Havregryn indeholder mange vitaminer og mineraler, blandt andet B-vitaminer som folat, og mineralerne kalium, calcium, magnesium, fosfat og jern. Havregryn indeholder både vandopløselige og vanduopløselige kostfibre. De vandopløselige kostfibre giver en god mæthedsfornemmelse fordi de er med til at danne en slags gel i mavesækken. Gelen gør, at næringsstofferne optages langsommere i kroppen. De vandopløselige kostfibre bidrager desuden også til at sænke blodets indhold af kolesterol. De vanduopløselige kostfibre søger for at madens transporttid gennem tarmen ikke bliver for lang. De sørger dermed for at holde maven i gang. Fordelene ved den hurtige transporttid er også, at det nedsætter giftige stoffers kontakt med tarmvæggen. Hermed er der mindre risiko for optagelse af disse giftige stoffer, som for eksempel tungmetaller.

Anvendelse

Herhjemme er de især en mættende hovedingrediens i dagens første måltid. Eller som havregrød eller müsli blandet med nødder og frugt. Men bolledej, kagedej og frikadellefars tager også med glæde imod de små flager, som fremtryller både sprødhed og fylde og gør maden grovere. Vend havregryn i pandekage- eller smuldredejen, eller rist dem på en pande i lidt akaciehonning og drys dem på koldskål.

Opbevaring

Gryn skal stå tørt, mørkt og ikke for varmt. Brug en lufttæt beholder eller en lukket pose. Gryn har et naturligt indhold af fedt. Når gryn bliver gamle, bliver fedtet harsk. Spis ikke harske gryn.

Morgenmad

Havregrød med rabarber og pocheret æg

Prøv med et pocheret æg på grøden, det er super lækkert!

Aftensmad

Havregrød med æble og solbær

Grød er nemt og mættende og kan sagtens spises til andet end morgenmad. Havregryn er nederst i ...

Mellemmåltid

Grove pizzaboller og grøntsager

Grove pizzaboller og grøntsager stiller sulten om eftermiddagen. Drik et glas mælk til, for mæl...