Skip to the content

fuldkornsbrød

Kendetegn

Fuldkornsbrød kan være lavet af forskellige former for fuldkornsmel, blandt andet hvede og havre. Hvede er for eksempel rød hvede, hvid hvede, og urhvederne spelt, kæmpedurum, emmer, enkorn, ø-lands hvede og kamut. Den mest almindelige hvede i Danmark er rød hvede.

Ernæring

Fuldkornsbrød er fedtfattigt og indeholde mange kostfibre, vitaminer og mineraler, blandt andet B-vitaminer, kalium og fosfor. Det høje indhold af kostfibre gør, at fuldkornsbrød mætter i lang tid og holder maven i gang.
Skift mellem forskellige typer fuldkornsbrød. Solsikkekerner og hørfrø indeholder tungmetallet cadmium. Hvis cadmium bliver lagret i større mængder i kroppen, kan det give nyreskader og forskellige former for kræft. Vælg derfor ikke brød med solsikkekerner eller hørfrø, hver gang du køber fuldkornsbrød. Det vigtigste er at du spiser varieret.

Opbevaring

Fuldkornsbrød bør opbevares tørt, f.eks. i dit køkkenskab eller på køkkenbordet. Læg dog aldrig fuldkornsbrød i direkte sollys. Put det i en plastikpose, så holder det sig friskt længere. Er der mug på brødet, skal hele brødet smides ud. Opbevares hvidt brød i køleskabet, bliver det meget hurtigt tørt. Fuldkornsbrød kan også fryses.