Skip to the content

grønne linser

Kendetegn

Grønne linser har en grøn til brun skal, men frøet er brunt. De er også kendt som chilenske linser.

Ernæring

Du finder grønne linser nederst i madpyramiden sammen med bælgfrugterne. Grønne linser er en god kilde til energi, og de har et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Grønne linser er en god kilde til flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af folat, som hjælper din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, din hud og dit DNA. Samtidig er grønne linser en kilde til mineralerne kalium, fosfor og jern som styrker dit blodomløb og giver din krop god energi. De er også en kilde til magnesium og selen. Magnesium hjælper din krop med at optage kalk fra resten af måltidet, og kan desuden afhjælpe kramper i musklerne, mens selen styrker dit hår og dine negle.

Anvendelse

Skyl altid linser grundigt, inden du skal bruge dem. Linser skal du ikke sætte i blød, før du koger dem. Kog hele linser i cirka 30-40 minutter. Brug dem som fyld i supper, sammenkogte retter eller kolde i salater. Du kan også blende linserne med lidt olie og forskellige krydderier til en dip, som du kan bruge til brød, grøntsager eller kød.

Opbevaring

Grønne linser bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig bønner, linser og ærter i direkte sollys. Efter kogning og tilberedning bør de grønne linser opbevares på køl. Her kan de holde sig i ca. 4 dage. Kogte grønne linser kan også fryses.