Skip to the content

Madpyramiden bygger på De officielle Kostråd

Spiser du efter Madpyramidens madplaner, spiser du også efter De officielle Kostråd.

Madpyramiden og De officielle Kostråd

Spiser du efter Madpyramiden, så følger du også De officielle Kostråd. Det vigtige er, at vi spiser planterigt og varieret, flere bælgfrugter og fisk og mindre kød. Det er også godt at spise mad med fuldkorn, magre mejeriprodukter, nødder og drikke vand samt om at spise mindre af det søde, salte og fede.

Og spiser du efter Madpyramiden - og De officielle Kostråd - så spiser du i begge tilfælde også klimavenligt. Dvs. at der er skruet ned for mængden af kød og op for både grøntsager og bælgfrugter. 

Vi vil i den kommende tid justere mængder mm. i takt med, at detaljerne for de nye kostråd bliver offentliggjort (opdateret 8. jan. 2021).

Fordeling af kulhydrat, protein og fedt

Madpyramidens måltider følger også de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) om fordelingen af makronæringsstoffer – altså kulhydrat, protein og fedt:

NNR Madpyramidens madplaner
Kulhydrat: 45-60% af energien  Kulhydrat: 55% af energien
Protein: 10-20% af energien Protein: 18% af energien
Fedt: 25-40% af energien Fedt: 28% af energien


Vitaminer og mineraler

Hvis du spiser efter Madpyramidens madplaner, er du fuldt dækket ind med fuldkorn, kostfibre og alle vitaminer og mineraler, undtagen D-vitamin.

Børn og voksne får dækket knap 60 procent af deres behov for D-vitamin. 

Det er vigtigt at holde igen med salt, når du laver mad og smager maden til. Brug i stedet friske krydderurter og krydderier til at smage maden til med.