Skip to the content

Hvorfor er der kød i Madpyramiden?

I Madpyramiden er der skruet ned for kødmængden

I Madpyramiden har vi skruet godt ned for mængden af kød, så kødportionerne er mindre, end størstedelen af danskerne ellers har for vane.

Kød finder du i toppen af Madpyramiden, og derfor bør du altså spise mindre kød end de madvarer, der ligger i midten og bunden af pyramiden.

Vi har nemlig slet ikke brug for at spise så meget kød, som den gennemsnitlige dansker gør i dag.

I løbet af 14 dage vil en typisk Madpyramiden-menu derfor have 4 vegetardage, 2 fiskedage og 8 køddage.

Derfor er Madpyramiden ikke helt vegetarisk

Du kan sagtens leve uden kød. Men det kræver, at du har ekstra meget fokus på, hvad du spiser til dine måltider.

Så er du nemlig sikker på at få dækket din krops behov for de næringsstoffer, den skal bruge til at holde dig sund og rask. Især i forhold til børn, som har brug for de rigtige næringsstoffer til at vokse og udvikle sig optimalt.

Hvis du udelader kød fra din kost, risikerer du bl.a. at få for lidt jern og B-vitamin – medmindre du er særligt opmærksom på at få hentet de vitaminer og mineraler, som du ellers får fra kød, et andet sted.

Derfor er Madpyramiden ikke helt vegetarisk, da vegetarkost kræver, at du går forholdsvis meget op i din kost.

Som vegetar eller veganer er du nødt til at sætte dig ind i en masse om næringsindhold i forskellige fødevarer for at være i stand til at sikre dig, at din mad indeholder alle de næringsstoffer, din krop har brug for.

3 ud af 4 lader kødet afgøre resten af menuen

Coops seneste forbrugeranalyse viser, at 3 ud af 4 danskere lader kødet afgøre resten af menuen.

74 procent af danskerne svarer i undersøgelsen, at de som regel beslutter sig for kødet først, når de skal finde på aftensmaden. Dermed er der ingen ændring sket siden 2010, hvor Coop Analyse stillede det samme spørgsmål første gang.

Der er mange undersøgelser, der peger på, at kødfridage er på vej frem, men kød er tilsyneladende stadig styrende for langt de fleste måltider.

Klima: Spis bælgfrugter i stedet for kød

Kødproduktion et stort negativt klimaftryk, og derfor er der en fordel i at erstatte kød med bælgfrugter – altså bønner, linser og kikærter.

Coops seneste analyse viser, at 2,6 procent af danskerne oplyser, at de lever vegetarisk eller vegansk.

Hvis du selv har lyst til at gøre mere, kan du vælge flere bælgfrugter fra bunden af Madpyramiden og erstatte kødet med dem.

På den måde sænker du dit klimaaftryk og hjælper med at passe på vores natur.