Skip to the content

Portioner

2 tallerkner med børneportioner - og 2 tallerkner med voksenportioner
I Madpyramidens madplaner finder du vejledende portioner til både børn og voksne.

Hvem passer Madpyramidens madplaner til?

Madpyramidens madplaner er til voksne og børn, som ønsker at spise sundt, godt og varieret i 14 dage.

Du bør som udgangspunkt begynde på madplanerne en mandag. Dag 7 og 14 byder nemlig på brunch, der kræver lidt mere forberedelsestid, end de fleste har i hverdagen.

Portionsstørrelserne er vejledende og beregnet, så de passer til personer, der er normalvægtige (BMI mellem 18,5 og 25), som bevæger kroppen mindst 30 minutter om dagen og gerne vil holde deres nuværende vægt.

Hvis du har et højere BMI, vil portionerne derfor give dig et vægttab.

Hvis du omvendt er meget tynd, og har et BMI under 18,5, vil du med stor sandsynlighed tage på i vægt.

Din daglige motion påvirker portionsstørrelsen

En voksen bør bevæge kroppen mindst 30 minutter om dagen.

Madpyramidens madplaner er lavet sådan, at du skal skrue lidt op eller ned for portionerne, hvis du er mere eller mindre aktiv end de 30 minutters motion om dagen.

Bevæger du dig ikke 30 minutter dagligt, skal du spise en lidt mindre portion.

Bevæger du dig mere end 30 minutter dagligt, skal du spise en lidt større portion  medmindre du gerne vil tabe dig.

Tab dig med Madpyramiden

Hvis du har et BMI over 25, taber du dig, hvis du spiser med Madpyramidens madplaner.

Hvis du gerne vil tabe dig endnu mere, kan du skrue op for motionen og måske også lidt ned på portionerne.

Du kan som voksen eventuelt også bruge børneportionerne.

Spørgsmål og svar

Nej, når du spiser efter Madpyramidens madplaner, behøver du ikke spise 3 mellemmåltider dagligt. Det er meget individuelt, hvor mange måltider vi har brug for i løbet af en dag. Hvis du ikke er sulten, fx om formiddagen, så er der ingen grund til at spise et måltid.

Hvis du vælger at springe et mellemmåltid over i madplanen, kan du 'flytte' det måltid til senere på dagen, hvor du ved, du tit er mere sulten, fx om eftermiddagen eller først på aftenen.

Du kan også vælge at føje mellemmåltidet til ét af dine hovedmåltider. Enten ved at spise mellemmåltidet som en dessert eller forret. Eller ved at gøre hovedmåltids-portionen lidt større. Et mellemmåltid i Madpyramidens madplaner svarer til ca. 4-16 procent af dit daglige energibehov. Det betyder, at du som en grov tommelfingerregel kan tage en 10 procent større portion af retten til fx frokost eller aftensmad. På den måde slår du bare et mellemmåltid og et hovedmåltid sammen til ét måltid.

Generelt er spørgsmålet om mellemmåltider et spørgsmål, som kræver et meget individuelt svar. For det kommer helt an på, hvem du er. For nogle mennesker er det godt at spise mange små måltider, så de ikke ender med at blive skrupsultne og ude af stand til at styre, hvor store mængder mad, der bliver spist. For andre betyder mange måltider, at de nemt kommer til at spise for meget mange gange i løbet af dagen.

Antallet af mellemmåltider er altså op til dig: Har du brug for at holde sulten nede med mange små måltider, så du ikke bliver fristet? Eller betyder mellemmåltider bare flere situationer, hvor du kommer til at spise for meget, så 3 lidt større hovedmåltider passer bedre til dig?