Skip to the content

Fuldkornsprodukter

Brød, mysli, pasta, knækbrød, ris og bulgur i fuldkornsversioner
Fuldkornsprodukter som fx brød, mysli og pasta ligger i midten af Madpyramiden. Voksne bør spise 75 gram fuldkorn om dagen.

Vælg fuldkorn, når du spiser brød, mysli, pasta, ris og bulgur

Kornprodukter som brød, pasta, ris og bulgur er fattige på fedt og gode kilder til kulhydrat, kostfibre og protein.

Særligt kornprodukter med fuldkorn er gode kilder til B-vitaminer som folat, E-vitamin og mange mineraler som fosfor, magnesium, kalium og zink.

Du anbefales at spise fuldkorn, fordi det hjælper med at rense affaldsstoffer, som ophobes naturligt gennem den daglige kost, ud af kroppen.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet, altså også skaldelene, hvor mange af vitaminerne, mineralerne og fibrene er.

Fuldkorn kan komme fra kerner fra hvede, rug, byg, havre, tørret majs, hirse og ris. Kernerne kan både være hele og forarbejdede.

Der er stadig tale om fuldkorn, hvis hele kerner er malet til mel.

Hvor meget fuldkorn bør jeg spise? 

En voksen bør spise 75 g fuldkorn om dagen, mens et barn bør spise 40-60 g fuldkorn om dagen.  

  • Du kan spise lidt fuldkornshvedebrød hver dag. En til to skiver brød eller en bolle er fint. Børn kan spise lidt mindre.
  • Du kan spise mysli som drys på for eksempel yoghurt eller blande det med havregryn nogle gange om ugen. 
  • Et par gange om ugen kan du variere dine kartofler med pasta, ris eller alternativer som bulgur og couscous. Husk at vælge fuldkorn.

Ris og pasta indeholder ikke C-vitamin. Kartofler er derimod rige på C-vitamin, især nye kartofler. Derfor kan det være en god idé at spise ekstra mange grøntsager eller frugt på de dage, hvor du spiser pasta eller ris. 

Kig efter Nøglehullet eller Fuldkornslogoet

Kig efter Nøglehulsmærket eller Fuldkornslogoet. Sådan er du sikker på, at din mad har et højt indhold af fuldkorn og fibre, og at den har et lavt indhold af sukker, fedt og salt. 

Kig efter Nøglehulsmærket eller Fuldkornslogoet, når du vælger:

  • Fuldkornsbrød og knækbrød.
  • Mel til at bage boller eller brød, fx grahamsmel og fuldkornshvedemel.
  • Mysli og morgenmadsprodukter.
  • Pasta. Fuldkornsnudler er et fint alternativt til fuldkornspasta.
  • Ris. Fuldkornsris kan være brune, sorte og røde. 

Er brød, mysli, pasta, ris og bulgur klimavenligt?

Kornprodukter har et lille klimaaftryk med under 1 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt.

Ris adskiller sig, fordi det har et klimaaftryk på omkring 6 kilo CO2-ækvivalenter pr. kilo produkt, blandt andet fordi transporten er lang fra dyrkningsområdet til Danmark. Spis derfor ikke ris for ofte.

Hvad kan jeg spise i stedet for ris?

Der er mange gode alternativer til fuldkornsris. Du kan bruge couscous og bulgur med fuldkorn eller hele hvedekerner.

Perlebyg, perlerug, perlespelt, vilde ris, quinoa og amarant er også gode alternativer til ris, men de er ikke fuldkornsprodukter.

Quinoa og amarant har et lidt højere proteinindhold end ris.

Læs om mere fra midten af Madpyramiden