Skip to the content

røde linser

Kendetegn

Røde linser har en bleg til mørkrød skal, mens frøet er rødt. De kaldes også persiske linser.

Ernæring

Du finder røde linser nederst i madpyramiden sammen med bælgfrugterne. Røde linser er en god kilde til energi og har et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Proteinerne er byggesten til dine muskler og væv, og de gør også din krop mæt. Røde linser er en kilde til de fleste af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Samtidig har røde linser et højt indhold af mineralerne kalium, fosfor, jern og zink, som styrker dit blodomløb, dine muskler og dit immunforsvar. Røde linser kan være et godt alternativ til kød, hvis du er vegetar, fordi linserne indeholder alle de aminosyrer (proteiner), din krop har brug for.

Anvendelse

Skyl altid linser grundigt, inden du skal bruge dem. Linser skal du ikke sætte i blød, før du koger dem. Kog hele linser i cirka 20 minutter. Røde linser er gode i sammenkogte retter, salater, supper, postejer og puréer. Linser kan du også bruge til kylling eller lam i stedet for ris, pasta eller kartofler. Sørg for mange grøntsager og krydderier, så smager linserne ekstra godt.

Opbevaring

Linser bør opbevares tørt og mørkt, f.eks. i en tætsluttende beholder eller pose i dit køkkenskab. Opbevar aldrig bønner, linser og ærter i direkte sollys. Efter kogning og tilberedning bør linserne opbevares på køl. Her kan de holde sig i ca. 4 dage. Kogte røde linser kan også fryses.