Oksekød

Kendetegn

Oksekød kommer fra kvæg, der er mere end 9 måneder gamle. Det kan være kvier (køer der er 9-2 ½ år gamle), ungtyre (tyre der er 9-18 måneder gamle), stude (kastrerede tyre der er 1 ½ - 2 ½ år gamle), unge køer (2 ½ - 5 år gamle) og køer (over 5 år gamle). Oksekød kan både komme fra malkekvæg og kødkvæg. I Danmark spiser vi mest oksekød fra malkekvæg.

Anvendelse

Mørhed og smag afhænger af dyrets race, køn og alder. Jo ældre dyret er, jo mere sejt er kødet. Oksekød er mere mørkt end kalvekød og kan være mere sejt end kalvekød.

Opbevaring

Læg kødet i køleskabet, det holder sig bedst ved temperaturer på under 5 grader. Brug hakket kød samme dag som det er købt. Kød kan holde sig i fryseren i op til 8-10 måneder. Hakket kød kan dog kun holde sig i cirka 3 måneder.

Ernæring

Oksekød kan både være magert og fedt. Generelt indeholder kød forrest på dyret en del fedt, 10-25 gram fedt pr 100 gram, mens kød på den bagerste del af dyret er magert, 4-10 gram fedt pr 100 gram. Magret oksekød kan være udskæringer som mørbrad, culotte, cuvette, entrecote, filet, bøffer, carpaccio, tournedos, medaljoner, wokstrimler, schnitzler, T-bone steaks, bøf stroganoff, bankekød, roastbeef, gullasch, hakket kød og pålæg. Oksekød er en god kilde til protein, og indeholder blandt andet B-vitaminer og mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen.

Opskrifter med Oksekød

viewer loading recipies, please wait...