Skip to the content

morkel

Kendetegn

Morkelen er 10-30 centimeter høj og har en rund hat, der er okkerbrun eller gråbrun. Morkelen er ret sjælden.

Anvendelse

Skær svampen op og rengør den grundigt. Der kan let være jord, blade og smådyr i kamrene i hatten og i den hule hat og stok. Skyld først morklen med vand lige inden tilberedning. Morkler er for eksempel gode i stuvninger og sovse. Spis dem ikke rå. Morkelen er en af de bedste spisesvampe.

Opbevaring

Opbevar svampe i en papirspose eller anden luftgennemtrængelig beholder i køleskabet. Svampe kan fryses, men du skal først skære svampene i skiver eller grove stykker og blanchere dem i ca. 2 minutter. Frys svampene i en frysepose eller anden beholder. De frosne svampe kan holde sig op til 1 år i fryseren. Svampene ændre farve og tekstur ved frysning og er derfor bedst egnet i gryderetter eller lignende. Svampe kan også tørres i ovnen og gemmes i en lufttæt beholder i køkkenskabet.

Sæson

April-juni afhængig af vejret. Tørrede morkler kan fås året rundt.